Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα επενδυτικά ραντάρ των ξένων οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα

To X.A. έχει ενισχυθεί κατά 10% το 2014, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 3ετίας

omologa456

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διατηρείται το ενδιαφέρον των διεθνών οίκων και κορυφαίων επενδυτικών funds για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει ενισχυθεί σε ποσοστό της τάξης του 10% το 2014, με τα hedge funds να τοποθετούνται μαζικά στις τράπεζες αλλά και σε επιλεκτικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ποντάροντας στην ανάκαμψη της Ελλάδας και στην επίλυση του προβλήματος του χρέους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν πως από τις αρχές του νέου έτους οι ξένοι συμμετέχουν ενεργά στο ταμπλό του Χ.Α., προσθέτοντας ταυτόχρονα πως συνταξιοδοτικά και ισχυροί θεσμικοί επενδυτές αρχίζουν σταδιακά να παίρνουν τη σκυτάλη από τα hedge funds σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους και ειδικότερα στα ομόλογα .

Σε ό,τι αφορά στα ομόλογα οι αποδόσεις τους υποχώρησαν στο 7,73%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2011 η απόδοση είχε φτάσει το 14%. To spread του 10ετους τίτλου υποχώρησε στις 571,087 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 15ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 8,095%, του 20ετους στο 8,088% και του 30ετους στο 7,965%. «Η επιτυχία του Δουβλίνου «βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες να ακολουθήσει και η Πορτογαλία το παράδειγμα της Ιρλανδίας βγαίνοντας από το πρόγραμμα στήριξης αργότερα το 2014, ενώ και η Ελλάδα θα μπορεί σύντομα να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές», σχολίασαν οι Financial Times.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By