Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στα «κάγκελα» οι χρηματιστές για το φορολογικό

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι Ελληνες χρηματιστές διαβάζοντας τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που φέρνει η Κυβέρνηση στην Βουλή.

stockmarket

Διότι πολύ απλά ο νομοθέτης και στην περίπτωση που δεν υπάρξει τροποποίηση μέχρι τη ψήφιση, ορίζει πως αν ένας επενδυτής πραγματοποιήσει πάνω από τρεις συναλλαγές στο χρηματιστήριο μέσα σε ένα εξάμηνο τότε θα θεωρείται κατ’ επάγγελμα διαχειριστής.

Και θα πρέπει να τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων αλλά και θα φορολογείται βάση των σημαντικά υψηλών πόστων φορολογίας που προβλέπονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενώ πρόβλημα θα προκύψει σίγουρα και σχετικά με το φόρο υπεραξίας μετοχών που έχει πάρει μεν αλλεπάλληλες παρατάσεις στην εφαρμογή του, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές ανακαλύπτουν και πάλι τις Ελληνικές μετοχές…

Πάντως στην χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας επικρατεί η αίσθηση πως θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά του υπουργείου και οι επίμαχες διατάξεις θα διορθωθούν.

Αλλιώς εκτός από μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία η χώρα θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη που έβαλε λουκέτο στο χρηματιστήριό της.

Α. Τάντουλος

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By