Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα «κόκκινα» το ελληνικό χρηματιστήριο

Πολιτικές αναταράξεις – Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τα βλέμματα

xrimatistirio
FOSPHOTOS

Απώλειες σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, με τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες έως και 3,60%.

Το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώνεται στη συνάντηση μεταξύ τριών πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα, με την ελπίδα να υπάρξει συμβιβασμός ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το κλίμα επιδεινώνεται από τις φήμες ότι η Emma Delta σκέφτεται να αποχωρήσει από τον ΟΠΑΠ. Μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, που στάθηκε καταλύτης για τη θυσία της ΕΡΤ προκαλώντας πολιτική κρίση και την αμφίβολη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Αζέρους για την ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ακύρωσης -και μάλιστα εκ των υστέρων- μίας ακόμη ιδιωτικοποίησης. Το ενδεχόμενο αυτό θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την έκβαση του προγράμματος και το στόχο των 2,6 δισ. εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2013.

Την ίδια ώρα,  «πιστωτικά αρνητική» χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πολιτική κρίση στην Ελλάδα λόγω των εξελίξεων σε ΕΡΤ και ΔΕΠΑ, ενώ τονίζει ότι η απόφαση να κλείσει η δημόσια τηλεόραση απειλεί την κυβερντητική συνοχή.

Ειδικότερα, ο  Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται στις 894,80 (νωρίτερα στις 886,60) με απώλειες 2,67%. Ο τζίρος διαμορφώνεται σε 11,83 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών μόνο 9 κινούνται σε θετικό έδαφος και 68 πτωτικά.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 3%. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 6%, η Εθνική κατά 1,30%, η Alpha Bank κατά 2,82%. Ο ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες 3,86% στα 6,73 ευρώ. Η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 2,76% στα 7 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By