Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα και 6 ακόμα χώρες ετοιμάζουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Συμφωνία μεταξύ επτά χωρών της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα,  ώστε το πρώτο να είναι έτοιμο το 2020

Customs and Border Protection announced the latest addition to iΤο δικό τους μη επανδρωμένο αεροσκάφος ετοιμάζονται να φτιάξουν επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία έβαλαν μπρος ώστε το αεροσκάφος να είναι έτοιμο μέχρι το 2020.

Η σχετική συμφωνία, όπως μεταδίδει το Euractiv.com ελήφθη στις 19 Νοεμβρίου κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ και έρχεται να βάλει τέρμα στο μονοπώλιο που ως τώρα διατηρούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το σχέδιο προβλέπει από κοινού χρηματοδότηση για τις επτά χώρες ενώ σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde  μια άλλη ομάδα κρατών – Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία και Τσεχία- έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επενδύσει στις τεχνολογίες χωρίς να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα παραγωγής.

Όσο για τη σκοπιμότητα χρήσης του θα δείξει το μέλλον. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτός από πολεμικούς σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για έλεγχο των συνόρων, πυρόσβεση και παρακολούθηση των καταστροφών.

Οι ΗΠΑ ωστόσο τα έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν προκαλώντας το θάνατο πολλών ανθρώπων.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By