Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στα τέλη Απριλίου η εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ

Μια μέρα μετά από τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα η τηλεδιάσκεψη του EWG

Euroscheine

Οι διακοπές των εορτών του Πάσχα θα επιβάλουν μια μικρή καθυστέρηση στην εκταμίευση του ποσού της πρώτης δόσης ύψους 6,3 δισ. ευρώ προς την Αθήνα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ζαππείου την προηγούμενη Δευτέρα.

Έτσι, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης  ύψους 6,3 δισ. ευρώ δεν θα ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, αλλά την Πέμπτη του Πάσχα 24 Απριλίου.

Τρόικα και Eurogroup Working Group είχαν ορίσει την 10η Απριλίου ως καταληκτική ημερομηνία για τη δρομολόγηση όλων των ενεργειών και αποφάσεων που σχετίζονται με τις προαπαιτούμενες δράσεις. Ωστόσο, επειδή το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων εφέτος συμπίπτει τα εθνικά κοινοβούλια επτά χωρών που θα αποφασίσουν για το ελληνικό πρόγραμμα και τη δόση δεν θα είναι σε θέση να παράσχουν έγκριση εγκαίρως τη Μεγάλη Εβδομάδα, και ως εκ τούτου η απόφαση για τη δόση πήρε παράταση.

Από τη στιγμή που τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Ολλανδίας και των άλλων χωρών δώσουν την έγκρισή τους θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group στις 24 Απριλίου στην οποία θα αποφασισθεί η χορήγηση της δόσης. Πρέπει να σημειωθεί πως η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group θα γίνει μια μέρα μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από την Eurostat.

Έτσι, ενώ η εκταμίευση της δόσης αναμενόταν την Εβδομάδα του Πάσχα τελικά θα μετατεθεί για το διάστημα 28-30 Απριλίου.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για το ελληνικό πρόγραμμα εντός του Μαίου και αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση του προς την Ελλάδα ύψους μεταξύ 3,4 δισ. ευρώ πριν από τις Ευρωεκλογές.

By