Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Στα τέλη της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Δεν θα κατατεθεί σήμερα το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση  των ελληνικών τραπεζών

1Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας ή (πιθανότητα) αρχές της επόμενης, έχει προκαλέσει αγωνία στους παράγοντες της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς θα ανοίξει το δρόμο και θα διευκολύνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

 Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο; Μπορεί να ακούγονται πολλά, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού της τιμής της αύξησης κεφαλαίου και η τιμή της αύξησης θα καθορίζεται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες αγοράς. Αυτό τι σημαίνει για τη Eurobank: Τη διευκολύνει να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισεκ. στα 0,30 ή 0,40, παρά το γεγονός ότι το κράτος, μέσω του ΤΧΣ, είχε επενδύσει 5,5 δισ. στην τιμή των 1,54 ευρώ.
Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να υποβάλλει δημόσια πρόταση προς τους κατόχους των warrants. Δηλαδή, θα μπορεί το κράτος να ανταλλάξει μετοχές με warrant κάποια τράπεζας. Για παράδειγμα, για την Alpha Bank που η αξία είναι 8,3 για να είναι ελκυστική η πρόταση θα πρέπει να δίνει 2,5 μετοχές για ένα 1 warrant… Αυτό ουσιαστικά τι σημαίνει; Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή τους στις ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η αποκρατικοποίησή τους σε ορίζοντα 3,5 ετών θα είναι δύσκολη.
Πάντως, εδώ τίθεται το ερώτημα –καθώς όλα αυτά είναι καινούργια δεδομένα-για να εφαρμοστεί η ανταλλαγή θα πρέπει να συμφωνήσει των κατόχων;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και αποποίηση της ευθύνης των μελών Δ.Σ των τραπεζών για βλάβη προς το δημόσιο.
Αν η τρόικα συμφωνήσει και τελικά το νομοσχέδιο κατατεθεί θα δώσει ανακούφιση και θωρείται μία αρκετά θετική εξέλιξη για τον τραπεζικό κλάδο. Η αγορά, αλλά και οι επενδυτές που έχουν συμφωνήσει να «μπουν» στην Eurobank επιθυμούν να τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.
ΠΗΓΗ:www.newmoney.gr
(Visited 1 times, 1 visits today)
By