Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στα χέρια της EE η εθελουσία της Εθνικής Τράπεζας

ethniki trapeza

Πάγωσε από την  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

zaniasethnikiΤο πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η Εθνική Τράπεζα τον περασμένο Φεβρουάριο «πάγωσε» από τη DGCom, την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω του μίγματος των κινήτρων που ήθελε να προσφέρει η τράπεζα ώστε να αποχωρήσουν περί τους 2.000 εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Στον αρχικό προγραμματισμό της Εθνικής προβλεπόταν η ενίσχυση του Ταμείου Αυτασφάλειας Προσωπικού ΕΤΕ από την τράπεζα (στο οποίο εισφορές πληρώνουν και οι εργαζόμενοι), ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εθελουσίας και να δώσει… εφάπαξ. Αυτή η συμφωνία μεταξύ ΕΤΕ-Ταμείου θεωρήθηκε ουσιαστικά κρατική ενίσχυση με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να «κοπεί» από την DGCom. «Δεν μας «λένε μην κάνετε εθελουσία», αλλά «βρείτε άλλο τρόπο να δώσετε κίνητρα»», ήταν το σχόλιο πηγών προσκείμενων στην ΕΤΕ.

Οι πληροφορίες  που αναφέρει το fmvoice.gr, αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ζητήσει να τεθεί το Ταμείο Αυτασφάλειας ΕΤΕ σε εκκαθάριση, με τους ασφαλισμένους να λαμβάνουν κάποιοες αποζημιώσεις, καθώς δεν το θεωρεί βιώσιμο. Φέρεται δε, να υπάρχει και εκτενής αλληλογραφία μεταξύ τρόικας-Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -ΕΤΕ για το θέμα, καθώς και για το δάνειο των 75 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το Ταμείο από την τράπεζα, αλλά εγείρονται ερωτήματα για το εάν μπορεί να το αποπληρώσει. Πηγές της ΕΤΕ πάντως, αρνούνταν ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα της τρόικας, αναφέροντας «δεν μας έχει κοινοποιηθεί τέτοια απαίτηση».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By