Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα χέρια του εισαγγελέα το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ για τον ΟΚΑΝΑ

Η υφυπουργός Υγείας αναμένεται να παραδώσει αύριο στον εισαγγελέα την έκθεση για την κακοδιαχείριση στον Οργανισμό

zeta makrh

Το πόρισμα  του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)  για την κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ αναμένεται να παραδώσει αύριο Παρασκευή στα χέρια του εισαγγελέα η αρμόδια υφυπουργός, Ζέτα Μακρή.

Υπενθυμίζεται ότι η υφ. Υγείας έχει καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα ζητώντας, μεταξύ άλλων,  τη διερεύνηση και τον έλεγχο της νομιμότητας διάθεσης εκατ. ευρώ, που με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας προορίζονταν αποκλειστικά για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης (5,5 εκ ευρώ).

Το ποσό αυτό διατέθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες σε σκοπούς που δεν προέβλεπε προγραμματική σύμβαση που είχε συνάψει ο ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης ζητήθηκε η διερεύνηση των σκοπών, των παραστατικών αλλά και των διαδικασιών που ακολούθησε ο ΟΚΑΝΑ στη διαχείριση των 10,2 εκ ευρώ που έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Άγνωστο που διατέθηκαν τα χρήματα

Αναλυτικά, ο έλεγχος των επιθεωρητών καταδεικνύει ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στην οικονομική και διοικητική διαχείριση των χρημάτων από τον ΟΚΑΝΑ.  Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση φανερώνει πολύ ισχυρά και συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία μη χρηστής διαχείρισης από τον Οργανισμό ως αποκλειστικού διαχειριστή των χρημάτων, καθώς επίσης και την αδυναμία του Οργανισμού να τεκμηριώσει το που και πως διέθεσε τα χρήματα.

Επιπρόσθετα, στην έκθεση  προτείνεται η διενέργεια ειδικού- διαχειριστικού οικονομικού ελέγχου συνολικής (πέραν δηλαδή των 10,2 εκ ευρώ) οικονομικής διαχείρισης του ΟΚΑΝΑ για τα έτη 2011-2012,  με ενδελεχή έλεγχο όλων των διαδικασιών ανάληψης υποχρέωσης, προκηρύξεων διαγωνισμών, συμβάσεων, παραδοτέων, αναδόχων για πάσης φύσεως δαπάνες του Οργανισμού.

Παράλληλα,  η αρμόδια υφυπουργός πρόκειται να ζητήσει, επίσης, από τον εισαγγελέα την δικαστική διερεύνηση μιας νέας υπόθεσης που αφορά στην υλοποίηση «του υποέργου 1: Οργάνωση και λειτουργία θεραπευτικής μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στις φυλακές Κορυδαλλού και Πάτρας για κρατούμενους παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών (υπόδικους-κατάδικους) και προϋπολογισμό 2.202.000 ευρώ με ίδια μέσα».

By