Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στα 23 δισ. ευρώ η διάσωση της Κύπρου!

5,5 δισ. περισσότερα από το αρχικά συζητούμενο ποσό των 17,5 δισ. ευρώ.

cyprusOι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται στα 23 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,5 δισ. περισσότερα από το αρχικά συζητούμενο ποσό των 17,5 δισ. ευρώ.

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup, ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σε σταχυολόγηση των πιο σημαντικών προνοιών στο μνημόνιο για την Κύπρο είχαν προβεί οι αναλυτές των Financial Times, με βάση προσχέδιο εγγράφου που αποτελεί τμήμα της συμφωνίας διάσωσης, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα. Το έγγραφο κάνει λόγο για πακέτο διάσωσης που φτάνει συνολικά τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πέραν από την αναφορά στην πώληση αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν πως η Κύπρος χρειαζόταν να καταβάλλει 7 δισεκατομμύρια ευρώ (5,8 δισ. μέσω του φόρου στις καταθέσεις και τα υπόλοιπα μέσω φόρου στα επενδυτικά κέρδη) από τα συνολικά 17 δισεκατομμύρια της διάσωσης, τώρα καλείται να βρει ποσό σχεδόν διπλάσιο – δηλαδή 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με το σύνολο της διάσωσης να έχει ανέβει στα 23 δισεκατομμύρια.

Αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση αφορά τους καταθέτες και τους τραπεζικούς ομολογιούχους ή μετόχους. Το ποσό που θα «ρουφηχτεί» από τις τράπεζες, όπως σχολιάζουν οι FT, υπολογίζεται στο έγγραφο να φτάσει τα 10,6 δισεκατομμύρια και προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τη ζημιά στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό ανεβάζει το συνολικό ύψος της διάσωσης σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι από τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κυπριακά ομόλογα που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, μόνο 700 εκατομμύρια θα αποπληρωθούν, ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται παράταση του χρόνου ωρίμανσής τους. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ανάλογη κίνηση στην περίπτωση της Ελλάδας είχε επισημανθεί ως κίνδυνος επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Κύπρου είναι μια αθροιστική συρρίκνωση της τάξης του 12,5% το 2013-14. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 126,3% του ΑΕΠ το 2015. Υπάρχει επίσης η προειδοποίηση περί αρνητικών συνεπειών από ενδεχόμενη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση.

 

By