Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στα 262 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ στο 9μηνο

Ζημιές ύψους 2,4 δισ. ευρώ είχε η τράπεζα για το 9μηνο του 2012

ethniki-thumb-large

Στα 262 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για το 9μηνο, συμπεριλαμβανομένου της ζημίας 265 εκατ. ευρώ από την απομείωση της συμμετοχής στην Eurobank. Το ίδιο χρονικό διάστημα για το 2012 είχε εμφανίζει ζημιές 2.455 δισ. ευρώ.

Στα αποτελέσματα που παρουσίασε καταγράφεται περαιτέρω μείωση των προβλέψεων κατά το γ” τρίμηνο ως αποτέλεσμα του μειωμένου ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Στο εννεαμήνο, οι προβλέψεις του Ομίλου διαμορφώνονται σε €1.239 εκατ., σε σχέση με €1.872 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 34%.

Παράλληλα καταγράφεται:

Περικοπή λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη κατά 7% και 3% αντίστοιχα, σε σχέση με το εννεάμηνο 2012. Σημαντική μείωση δαπανών προσωπικού κατά 13% στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από 1.7.2013.

• Σωρευτική μείωση του εγχώριου λειτουργικού κόστους κατά 25% από το εννεάμηνο του 2009, κυρίως μέσω της περικοπής των δαπανών προσωπικού κατά 28% την ίδια περίοδο (προσαρμοσμένες λόγω της ενοποίησης της FBB και της Probank). Λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνημένη περικοπή κατά 3,5% στις αρχές του 2014, η σωρευτική μείωση από την αρχή της κρίσης θα ξεπεράσει το 30%.

• Διατήρηση της αποκλιμάκωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, με σημαντικά χαμηλότερες νέες επισφάλειες κατά 60% το εννεάμηνο του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

• Δείκτης καθυστερήσεων 90+ ημερών στο 21,9% για τον Όμιλο και στο 27,1% για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο, σημαντικά χαμηλότερος από τις άλλες συστημικές τράπεζες

• Υψηλό ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου και της Τράπεζας από προβλέψεις στο 55%, το υψηλότερο μεταξύ των ανταγωνιστών.

Η βελτίωση της θέσης και των προοπτικών της ΕΤΕ θα αποκαταστήσει τη δυνατότητά της να συμβάλλει στην ενεργότερη αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και δηλώνει αισιόδοξος ενόψει των αποτελεσμάτων της BlackRock αλλά και των stress test υπό την εποπτεία της EKT.

Αναλυτικά, ο κ. Τουρκολιάς σημειώνει:

«Οι συνθήκες για σταδιακή οικονομική ανάκαμψη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται και οι πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος μετατρέπονται σε οικονομικό αποτέλεσμα. Είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος στη χώρα και το τραπεζικό περιβάλλον. Η πρόοδος, που διαφαίνεται σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και στο τραπεζικό σύστημα, έχει εκδηλωθεί σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο είναι στη διαδικασία μετουσίωσης σε επενδύσεις. Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια.

Ο Όμιλος της ΕΤΕ επέτυχε θετική κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2013, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, καθώς και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, επιτρέποντας αντιλογισμό απομειώσεων και μείωση των διαπραγματευτικών ζημιών. Η περιστολή των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη συνεχίστηκε. Η χρηματοδοτική εξάρτηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε θεαματικά, καθώς οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου.

Το διεθνές δίκτυο θυγατρικών συνέχισε να συμβάλλει καθοριστικά στα αποτελέσματα. Ωστόσο, η πιο ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η σχετική σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των δανείων στην εγχώρια αγορά, η οποία περιορίζει την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από τις υπέρογκες προβλέψεις του προηγούμενου έτους και προδιαθέτει θετικά για τη μελλοντική πορεία των εργασιών.

Τα αποτελέσματα αυτά επετεύχθησαν παρά τις προσωρινές δυσκολίες στην τουρκική αγορά κατά το γ” τρίμηνο του 2013. Συγκεκριμένα, η περιοριστική νομισματική πολιτική και οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τουρκικών τραπεζών άσκησαν πίεση στην κερδοφορία τους βραχυπρόθεσμα. Παρόλα αυτά,τα κέρδη της Finansbank αυξήθηκαν στα €412 εκατ., ενώ η ρευστότητα και η ποιότητα ενεργητικού διατηρήΚηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης του Ομίλου, συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη πώληση ποσοστού 66% της συμμετοχής στη θυγατρική εταιρεία Εθνική Πανγαία, η οποία εκτιμάται ότι Κα βελτιώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 40 μ.β.

Ωστόσο, οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν. Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock αναμένονται σε λίγες εβδομάδες και τον επόμενο χρόνο περιμένουμε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διεξαχθεί εντός του πλαισίου εποπτικών απαιτήσεων της ΕΚΤ.

Πιστεύουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ασκήσεις αυτές και αποτελούν ευκαιρία ώστε οι ελληνικές τράπεζες να τεθούν σε συγκρίσιμη βάση με τις ευρωπαϊκές. Η βελτίωση της θέσης και των προοπτικών της ΕΤΕ θα αποκαταστήσει τη δυνατότητά της να συμβάλλει στην ενεργότερη αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By