Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Στα 3,4 εκατ. ευρώ οι ζημιές της Frigoglass για το α” τρίμηνο

Μικρή υποχώρηση των ζημιών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2013

frigoglass

Στα 124,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου της Frigoglass για το πρώτο τρίμηνο του 2014, μειωμένες κατά 11,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη διάρκεια του τριμήνου, η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους €3,4 εκατ., ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχε παρουσιάσει κέρδη ύψους €3,6 εκατ.

Τα κυριότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2014 όπως αναφέρει η εταιρεία είναι τα εξής:
-Οι χαμηλότερες επενδύσεις των πελατών σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες συνέχισαν να επηρεάζουν τις πωλήσεις του Ομίλου

-Σημαντική μείωση στις πωλήσεις επαγγελματικών ψυγείων στην Ασία, και ιδιαίτερα στην Ινδία

-Διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων επαγγελματικών ψυγείων σε πελάτες ζυθοποιίας στην Ευρώπη και 3% αύξηση στον κλάδο υαλουργίας

-Συνεχίστηκαν οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους στη διάρκεια της περιόδου. Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατ΄ αναλογία με τις πωλήσεις

-Το περιθώριο EBITDA υποχώρησε κατά 150 μονάδες βάσης, κυρίως ως αποτέλεσμα του αρνητικού μείγματος πρώτων υλών στη δραστηριότητα υαλουργίας του Jebel Ali

-Έκτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αποθεμάτων (-21% από έτος σε έτος)

Ο κύριος Torsten Tuerling, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Όπως αναμενόταν, οι πωλήσεις μας το πρώτο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη ύφεση των αναδυόμενων αγορών, που επηρεάζει με τη σειρά της τις επενδύσεις των πελατών. Η ύφεση αυτή έγινε περισσότερο εμφανής στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης στην Ασία, και οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην απότομη πτώση των πωλήσεων στην Ινδία. Οι συνεχιζόμενες εστιασμένες πρωτοβουλίες που καταβάλλουμε για τη μείωση του κόστους δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμίσουν πλήρως τους χαμηλότερους όγκους πωλήσεων στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης και τον αρνητικό αντίκτυπο του κόστους πρώτων υλών στον κλάδο της υαλουργίας.

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στην Ινδία εκδηλώθηκε μια πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την αμέριστη υποστήριξη που λάβαμε από τους βασικούς μας πελάτες και τους συνεργάτες μας, η οποία, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αποφασιστικότητα των υπαλλήλων μας στην περιοχή, θα μας επιτρέψει να επαναλειτουργήσουμε σύντομα. Διατηρούμε ασφαλιστήρια συμβόλαια με διακεκριμένες παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες, τα οποία καλύπτουν τις υλικές ζημίες καθώς και τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε τη συνέχιση της επιδείνωσης των εμπορικών συνθηκών στις αναδυόμενες αγορές. Παρ΄ όλ΄ αυτά, ο κλάδος υαλουργίας στη Νιγηρία καταγράφει υψηλά ποσοστά παραγωγικής δυναμικότητας και αναμένουμε θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη μετά την πρόσφατη έναρξη καινοτόμων υπηρεσιών εξυπηρέτησης (service) των πελατών μας.»

Επισκόπηση αποτελεσμάτων

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εισηγμένη, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου οι συνθήκες της αγοράς παρέμειναν δυσχερείς, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση των επενδύσεων των πελατών μας. Η συνεχιζόμενη μακροοικονομική μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές οδήγησε στην απότομη πτώση των πωλήσεών μας σε εμφιαλωτές της Coca-Cola στην Ασία. Οι πωλήσεις στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή κατέγραψαν ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς οι μειωμένες παραγγελίες από τους εμφιαλωτές της Coca-Cola αντισταθμίστηκαν από την αυξημένη ζήτηση των πελατών ζυθοποιίας. Οι πωλήσεις επαγγελματικών ψυγείων στην Ευρώπη σημείωσαν χαμηλή μονοψήφια αύξηση η οποία αποδίδεται κυρίως στις βελτιωμένες επιδόσεις των δυτικοευρωπαϊκών αγορών. Οι πωλήσεις στον κλάδο της υαλουργίας κινήθηκαν ανοδικά, κυρίως χάρη στην αύξηση των πωλήσεων γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία και τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Ασίας που αποτελούν βασικές αγορές για τη μονάδα του Jebel Ali. Οι καθαρές πωλήσεις του Ομίλου υποχώρησαν κατά 11,6% σε €124,2 εκατ., συμπεριλαμβανομένης της αρνητικής επίδρασης των συναλλαγματικών ισοτιμιών της τάξης του 4%.

Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) υποχώρησε κατά 16,1%, ανερχόμενο σε €28,7 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο να υποχωρεί κατά 120 μονάδες βάσης σε 23,1%. Αυτή η πτώση του περιθωρίου υποδηλώνει κυρίως ένα λιγότερο ευνοϊκό μείγμα πρώτων υλών στη δραστηριότητα υαλουργίας του Jebel Ali σε σύγκριση με τη θετική επίδραση του προηγούμενου έτους από την εντατική χρήση των –χαμηλού κόστους– ανακυκλούμενων θραυσμάτων γυαλιών (cullet) στην παραγωγική διαδικασία. Αντικατοπτρίζει επίσης τη δυσμενή επίδραση του προϊοντικού μείγματος στην Ευρώπη και τις χαμηλότερες τιμές των επαγγελματικών ψυγείων λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε το περιθώριο μικτού κέρδους ήταν η μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης. Οι παράγοντες αυτοί υπεραντιστάθμισαν τα οφέλη των συνεχιζόμενων μέτρων για μείωση των γενικών δαπανών, της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της εξοικονόμησης δαπανών μέσω της προμήθειας πρώτων υλών. Κατ΄ αναλογία με την πτώση των πωλήσεων, τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 11,7%, ανερχόμενα σε €12,9 εκατ., ενώ το περιθώριο των λειτουργικών εξόδων παράμεινε αμετάβλητο στο 10,4%. Οι συνεχείς πρωτοβουλίες μείωσης του λειτουργικού κόστους άμβλυναν τις επιπτώσεις από τη μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης κόστους στη διάρκεια του τριμήνου.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) στη διάρκεια του τριμήνου υποχώρησαν κατά 20,7% ανερχόμενα σε €16,1 εκατ. με το αντίστοιχο περιθώριο να υποχωρεί κατά 150 μονάδες βάσης στο 12,9%. Οι δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν αρνητικά τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων στη διάρκεια του τριμήνου και αν εξαιρέσουμε τον αντίκτυπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα ήταν λιγότερα κατά 18%. Εν μέσω ενός ιδιαίτερα ασταθούς περιβάλλοντος της παγκόσμιας αγοράς, οι χαμηλές επιδόσεις κάποιων μονάδων μας συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά το περιθώριο Κέρδους προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων.

Οι δαπάνες αποσβέσεων ήταν κατά 2,7% χαμηλότερες και ανήλθαν σε €8,2 εκατ. Ως αποτέλεσμα, τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν στα €7,9 εκατ., 33,4% χαμηλότερα από το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο. Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και ανήλθαν στα €9,4 εκατ. σε σύγκριση με €4,5 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την έκδοση του εταιρικού ομολόγου (τον Μάιο του 2013) και την απόσβεση των σχετικών τραπεζικών επιβαρύνσεων, οδηγώντας έτσι σε υψηλότερο κόστος δανεισμού. Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες αντικατοπτρίζουν επίσης και τις υψηλότερες συναλλαγματικές απώλειες, κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρωσικού ρουβλιού και του νοτιοαφρικανικού ραντ. Η επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος ανήλθε στα €1,6 εκατ., σε σύγκριση με €2,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2013, μείωση η οποία υποδηλώνει χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη. Στη διάρκεια του τριμήνου, η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους €3,4 εκατ., ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχε παρουσιάσει κέρδη ύψους €3,6 εκατ.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες ανήλθαν στα €2,7 εκατ. από €2,4 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση συνεχών βελτιώσεων στην ποιότητα και την αποδοτικότητα των κλάδων δραστηριοποίησής μας. Με έμφαση στη βελτιστοποίηση της χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων, δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες για κεφαλαιακές δαπάνες και στοχεύουμε σε προγράμματα με βραχυπρόθεσμο χρόνο αποπληρωμής.

Η έμφαση στη διαχείριση των αποθεμάτων είχε ως αποτέλεσμα μείωση των αποθεμάτων κατά 21%, στα €123,7 εκατ. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στο στόχο αυτό επί έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές βελτιώθηκαν κατά €34,4 εκατ. και οι εκροές διαμορφώθηκαν στα €34,7 εκατ. μετά και τα χαμηλότερα επίπεδα του καθαρού κεφαλαίου κίνησης. Η παραπάνω βελτίωση οδήγησε σε καθαρό δανεισμό ύψους €276,4 εκατ., 5,4% χαμηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

By