Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στα 5 δισ. ευρώ η παράνομη διακίνηση καυσίμων

Tο δημόσιο χάνει 600 εκατ. ευρώ!

petrelaio650_281013Βόμβες έριξαν οι πρατηριούχοι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, καθώς αποκάλυψαν ότι η παράνομη διακίνηση καυσίμων έχει φθάσει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χάνει 600 εκατ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή συγκάλυψη κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων της Θεσσαλονίκης, Θ. Κιουρτζής. Oπως ανέφερε «Άνδρες του ΣΔΟΕ στην Θεσσαλονίκη συνέλαβαν λαθρέμπορους καυσίμων αλλά δεν συνέλαβαν αυτούς που είχαν παραγγείλει τα λαθραία καύσιμα».

Εντωμεταξύ ανενεργά παραμένουν τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων.
Μπορεί να έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, όμως η Γενική γραμματεία πληροφοριακών δεν διαθέτει ακόμη το σύστημα υποδοχής των δεδομένων.
Ο διαγωνισμός για το σύστημα προκυρήχθηκε στις αρχές του μήνα, αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2009.

Αίτημα της ΠΟΠΕΚ είναι να εγκατασταθούν τα συστήματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, να εκταμιευθούν οι επιδοτήσεις για τα πρατήρια και να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα πρατήρια μέχρις ότου επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των συστημάτων.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά στην συνέντευξη επισημάνθηκε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βάλει λουκέτο 2.200 πρατήρια και τον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν άλλα 1.500. Αιτία των λουκέτων σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ είναι η μείωση των πωλήσεων, λόγω αύξησης των τιμών και μείωσης των εισοδημάτων.

Οι πωλήσεις καυσίμων στο διάστημα 2008- 2012 μειώθηκαν σωρευτικά κατά 35% και το 2013 προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 8%.

Η Ομοσπονδία ζήτησε την επαναφορά του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα 6 λεπτά το λίτρο αντί για τα 33 που ισχύει σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By