Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στα 6,2 δισ. ευρώ οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για το 2013

Κάλυψη του κυβερνητικού  στόχου κατά 85% ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Statement of Christos Staikouras / Δηλώσεις Χρήστος Σταικούρας

Τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,8 δισ. ευρώ έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών από την έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες μέχρι το τέλος του 2013.

Δηλαδή, έχει μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 85% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας.

«Υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2014 για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται στα 6,2 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους, έχουν χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους, και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, έχει ήδη αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του.

Ωστόσο, παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, από την οποία επιτεύχθηκε μείωση 35% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο 11μηνο του 2013, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ έχει υπάρξει και χρονική επέκταση του Προγράμματος Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων μέσα στο 2014».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By