Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Στενάζουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο

Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων για τις εταιρίες που είχαν θυγατρικές και κεφάλαια στην Κύπρο.
 Του Νίκου Φιλιππίδη
  
 © FOSPHOTOSYiannis Kourtoglou Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μετρούν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούσαν θυγατρικές στην Κύπρο και μέσω αυτών τα ταμειακά τους διαθέσιμα στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες.
Στόχος των εν λόγω επιχειρήσεων, οι οποίες υπολογίζονται σε περισσότερες από 3.000, ήταν να εκμεταλλευτούν αφενός τον χαμηλό εταιρικό φόρο του 10% και αφετέρου τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες με το ταμπλό στο χρηματιστήριο να τις «φωτογραφίζει». Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περίπτωση της ΟΠΑΠ η οποία διαθέτει άγνωστου ύψους καταθέσεων μέσω της θυγατρικής της στο νησί.
Από τα «βαριά» χαρτιά του χρηματιστηρίου Αθηνών, η εταιρεία Jumbo, η οποία έκλεισε χτες με πτώση άνω του 10%, διατηρεί παρουσία με τρία καταστήματα στο νησί, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (που ελέγχει μερίδιο άνω του 32% στην αγορά καυσίμων), ο όμιλος Φουρλής με τρία καταστήματα Intersport και ένα κατάστημα ΙΚΕΑ, η Μαρινόπουλος (Carrefour), τα Public του ομίλου Γερμανός, η Autohellas, η Αλουμύλ, ο όμιλος Βιοχάλκο, η ΕΛΓΕΚΑ και άλλες. 

Πολύ περισσότερες είναι όμως οι μικρότερες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που λειτουργούν εκεί. Την τελευταία τριετία μόνο, περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις σύστησαν εταιρείες στην Κύπρο, κυρίως για τη δημιουργία θυγατρικών και ενίοτε για την μεταφορά της έδρας τους.
By