Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ΣτΕ απέλυσε οριστικά… τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους

Θυρωρό που απουσίαζε αδικαιολόγητα, υπάλληλο που ζημίωσε το ΙΚΑ, προϊσταμένη που υπεξαίρεσε δωρόσημο και δικηγόρο.

steΣτην επικύρωση των πειθαρχικών ποινών της οριστικής παύσης που επιβλήθηκαν σε έναν δικηγόρο και τρεις δημοσίους υπαλλήλους προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας με τέσσερις αποφάσεις του, καθώς επίσης έκανε δεκτή την αίτηση υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών και ακύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης.

Ειδικότερα, το Γ” Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση δικηγόρου των Αθηνών που ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων, με την οποία του είχε επιβληθεί το 2005 η ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά του.

Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ (1925/2013) αφορά υπάλληλο του ΙΚΑ Ιωαννίνων η οποία ζημίωσε το ασφαλιστικό ίδρυμα με 125.359 ευρώ, ενώ από το Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ” εξακολούθηση με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και πλαστογραφία κατ” εξακολούθηση (εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσης κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης).

Με τρίτη απόφασή του (1923/2013) το ΣτΕ επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που επιβλήθηκε στην προϊσταμένη εσόδων του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αλιβερίου, η οποία υπεξαίρεσε το ποσό των 36.064 ευρώ από το δωρόσημο των εργατοτεχνικών οικοδομών και ζημιώνοντας με το επίμαχο ποσό τον πρώτο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Να σημειωθεί ότι όταν αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, η επίμαχη προϊσταμένη επέστρεψε το υπεξαιρεθέν ποσό.

Η τέταρτη απόφαση του ΣτΕ (1926/2013) αφορά υπάλληλο του ΥΠΕΧΩΔΕ (θυρωρός) που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε έπρεπε να βοηθήσει τη γυναίκα του στο καθαριστήριο που είχε, αλλά και γιατί δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του να εργάζεται μόνο Σαββατοκύριακα.

Αντίθετα με τα προηγούμενα το Γ” Τμήμα του ΣτΕ μεταρρύθμισε την ποινή της οριστικής παύσης που είχε επιβληθεί σε υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, με αναπηρία άνω του 67%, για αδικαιολόγητη μακρά αποχή από την υπηρεσία του, σε προσωρινή παύση 6 μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.

(Πηγή: enikos.gr)

By