Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΣτΕ: Δικαίωση και 350.000 ευρώ για τον θάνατο οπλίτη στον Έβρο το 1998

Έχασε τη ζωή του στον κατά την προσπάθεια απενεργοποίησης νάρκης

olmos_oplites

Απόφαση ορόσημο από το Συμβουλίο της Επικρατείας και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυριακά στιγμή. Ενώ την περασμένη Τρίτη έχασαν τη ζωή τους από τη διάρρηξη του σωλήνα όλμου τρεις οπλίτες που υπηρετούσαν στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών Βόλου, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την καταβολή 350.000 ευρώ (συν τους νόμιμους τόκους) σε συγγενείς 20άχρονου οπλίτη ναρκαλιευτή, ο οποίος πριν από 16 χρόνια έχασε τη ζωή του στον Έβρο κατά την προσπάθεια απενεργοποίησης νάρκης.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό αυτό συμβάν, σενέβη στις 15 Ιουνίου του 1998 όταν από την 212 ομάδα ναρκαλιείας του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς, ξεκίνησε μια ομάδα ναρκαλιευτών, συνοδευόμενη από ασθενοφόρο και γιατρό, με τελικό προορισμό το 3344 ναρκοπέδιο στην περιοχή Γεμιστής Πέπλου Έβρου, προκειμένου να απενεργοποιήσουν νάρκες.

Οι συγγενείς του 20χρονου ναρκαλιευτή κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του Δημοσίου διεκδικώντας 1.100.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον απώλεια του άτυχου στρατιώτη. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τους συγγενείς, ήταν εύλογο για την ανακούφιση του ψυχικού πόνου που δοκίμασαν από τις τραγικές συνθήκες θανάτου, καθώς μάλιστα διέμεναν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι.

Μετά από 16 χρόνια, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επιδίκασε συνολικά το ποσό των 350.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Το Δημόσιο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση.

Το Δημόσιο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το ποσό που επιδικάστηκε πλέον του ότι είναι πολύ μεγάλο, παραβιάζει και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ παράλληλα «οδηγεί σε υπέρμετρο πλουτισμό» τους συγγενείς του άτυχου 20χρονου ναρκαλιευτή.

Η επταμελής αυξημένη σύνθεση του Α’ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο των Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου, επικύρωσε την εφετειακή απόφαση και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.

By