Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Στις Στρατιωτικές Σχολές με ελληνική ιθαγένεια

Απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και Έλληνα πολίτη

enstoloi800_260414

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 3317/2014 απόφασή της έκρινε ότι μπορούν να εισέρχονται στις Στρατιωτικές Σχολές υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή (Έλληνες το γένος) αλλά έχουν την ελληνική ιθαγένεια και απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και Έλληνα πολίτη.

Οι απόστρατοι αξιωματικοί και ο Έλληνας πολίτης (και Έλληνας το γένος) ζητούσαν να ακυρωθεί η από 15.4.2011 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων, κ.λπ., ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος, καθώς και η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κ.λπ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών έκρινε ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο άρθρο 4 του Συντάγματος.

By