Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣτΕ: Συνταγματική η επιβολή προστίμου για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

400 % του κυρίου φόρου

forologikes-dhloseis

Συνταγματική κρίθηκε η επιβολή προστίμου 400 % του κυρίου φόρου λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ζητώντας να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που της επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών, λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά τη μεταβίβαση μετοχών.

Στο παρελθόν, η Ολομέλεια της Επικρατείας είχε κρίνει ότι η επιβολή του υψηλού προστίμου δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Με την νέα απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ συμπληρώνει ότι η επιβολή του προστίμου δεν προσκρούει και στις υπόλοιπες συνταγματικές διατάξεις που επικαλείται η εταιρεία, περί προστασίας της περιουσίας, ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και δικαιώματος της δικαστικής προστασίας.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια.

Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε δήλωση, καθώς της είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, ότι δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (πλάνη περί τα πράγματα).

By