Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση ειδικοτήτων καθηγητών τεχνικών Λυκείων

Δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος περί μονιμότητας

ΣτΕ

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση του Υπουργού Παιδείας για κατάργηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων καθηγητών τεχνικών Λυκείων και η τοποθέτησή τους σε διαθεσιμότητα.

Στις προσφυγές τους, οι εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων υποστήριζαν ότι η υπουργική απόφαση και οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4172/2013 είναι αντισυνταγματικές και δεν στηρίζονται σε ειδική μελέτη για τη διάγνωση της αναγκαιότητας κατάργησης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων τους και των οργανικών θέσεων που επιφέρει τη θέση τους διαθεσιμότητα, στηρίζεται σε κριτήρια συνδεόμενα με τις λειτουργικές και οργανικές ανάγκες της διοικήσεως και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος περί μονιμότητας.

Οι Σύμβουλοι έκριναν ακόμη ότι δεν παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας και αξιοκρατίας καθώς και εκείνες που αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην αρχή της αναλογικότητα

By