Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Τάσσεται υπέρ των αξιολογήσεων

Θα εξεταστούν οι προσφυγές ΑΔΕΔΥ και Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος

ΣτΕ

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κληθεί να δώσει λύσεις στο θέμα των αξιολογήσεων στο Δημόσιο και όπως όλα δείχνουν η απάντηση της θα είναι θετική επί της διαδικασίας.

Ο σύμβουλος Μιχάλης Βηλαράς αναμένεται να ψηφίσει «ναι» κατά την αυριανή εισήγηση του ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα και συνεπώς δεν μπορούν να ακυρωθούν.

Ως προς τη μη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ, ο ίδιος κρίνει ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία μέσω του νόμου 4274/2014 που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν οι προσφυγές της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των εγκυκλίων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ζητούν να ακυρωθεί επίσης η απόφαση της γενικής γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης.

Οι προσφυγές κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές κινήσεις που αντιβαίνουν τις αρχές περί ισότητας, αμεροληψίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

By