Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκ. Έτινγκερ

Συναντήσεις με Σαμαρά, Μανιάτη και Παπαγεωργίου

etingker800_181113

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά (ώρα 14:30, στο Μέγαρο Μαξίμου) και στη συνέχεια με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου (ώρα 18.00, στο υπουργείο Περιβάλλοντος).

Χθες,  ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο τα ενεργειακά και τη συμμετοχή ιδιωτών στη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε εξέλιξη, όπως είναι γνωστό, βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του καυσίμου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Από πλευράς ΔΕΠΑ τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν αποκλείεται ωστόσο και η εναλλακτική της προσφυγής στη διαιτησία, αν κριθεί σκόπιμο.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα στάδια, μετά την εισαγωγή, θέμα που σχετίζεται ωστόσο και με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου, ύστερα από την πρόταση της τρόικας να καταργηθεί το μονοπωλιακό καθεστώς διανομής που ισχύει τώρα. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η όποια αλλαγή, θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και σε μεταβατικά στάδια, δεδομένου ότι οι ισχύουσες άδειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, οπότε υπάρχει ζήτημα έγερσης απαιτήσεων αποζημίωσης από τους επενδυτές.

Έρευνες για πετρέλαιο

Επιπροσθέτως, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρουσίασε, επίσης, τις εξελίξεις σε σχέση με την υπογραφή των συμβάσεων για παραχώρηση των περιοχών Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων για έρευνες πετρελαίου.

Στόχος είναι η υπογραφή να γίνει ως το τέλος του χρόνου, εφόσον συμφωνηθεί το φορολογικό καθεστώς κατά τη διάρκεια.

Διευκολύνσεις σε νοικοκυριά

Εξετάστηκε ακόμη το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, που ξεκινά από τη δυσκολία ή αδυναμία των καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και μεταφέρεται προς τα πίσω, στους παραγωγούς ενέργειας και τη ΔΕΠΑ που τους προμηθεύει με φυσικό αέριο.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By