Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης

Συζητήσεις για τον  άξονα συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την ατζέντα της επίσκεψής του να περιλαμβάνει το Κυπριακό, την ΑΟΖ και τον άξονα συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλωστε στις επαφές που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας. Οι τρεις χώρες, επισήμανε, μπορούν επίσης να δώσουν την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή. Έκλεισε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε, είναι μόνον η αρχή».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των προσπαθειών για έναρξη του διαλόγου, και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, τόσο του κ. Αναστασιάδη όσο και του κ. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος σχετικά με τον χρόνο συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, εάν πρώτα δεν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει αυτή τη συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από τουρκικής πλευράς ότι οι δύο ηγέτες θα συναντιόνταν στις 4 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η διάψευση των Ηνωμένων Εθνών τα λέει όλα», προσθέτοντας πως «ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ή η τουρκοκυπριακή πλευρά – διότι είναι κάπως συγκεχυμένο για το ποιος έκανε αυτή τη δήλωση -, προσπαθούν να αποσείσουν την πίεση από τη δική τους πλευρά και να τη ρίξουν στη δική μας πλευρά. Αυτή είναι μια εκτίμηση».

Τον πρόεδρο της Κύπρου θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Νίκος Χριστοδουλίδης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By