Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Αθήνα ο φιλόσοφος Σάιμον Κρίτσλεϊ

Ένας από τους πιο δυναμικούς, αιρετικούς και πρωτότυπους φιλοσόφους.

 

saimonkisnlΈνας από τους πιο δυναμικούς, αιρετικούς και πρωτότυπους Φιλοσόφους του καιρού μας, ο Σάιμον Κρίτσλεϊ, έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών προκειμένου να μιλήσει για «Συναισθήματα σε περίοδο αβεβαιότητας».

Θυμός, ντροπή, αγάπη και αποστροφή στον καιρό της ανασφάλειας και της κρίσης είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα μας απασχολήσουν στην εκδήλωση η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της σειράς «Λέξεις και σκέψεις».Ο Σάιμον Κρίτσλεϊ έχει συστηματικά μελετήσει την αρχαία ελληνική Φιλοσοφία αλλά έχει ασχοληθεί και με πλήθος άλλων αντικειμένων –λ.χ. την ιστορία της πανκ μουσικής-, ο 53χρονος βρετανός Φιλόσοφος έγραψε το 2008 ένα βιβλίο που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ –έκανε επιτυχία και στην Ελλάδα: «Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων». Θεωρεί ως σημείο εκκίνησης της Φιλοσοφίας την απογοήτευση, θρησκευτική ή πολιτική και θέτει ερωτήματα για την ίδια τη φύση της δημοκρατίας στις μέρες μας σε μια κοινωνία με αφθονία αγαθών αλλά λιγοστή σκέψη.Συνομιλητής του θα είναι ο Έλληνας Ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής. Συγγραφέας πέντε βιβλίων και μεταφραστής τριών ακόμα βιβλίων με κείμενα του Μάρτιν Χάιντεγκερ, έχει σπουδάσει Ιατρική στη Θεσσαλονίκη, Φιλοσοφία και Ψυχολογία στο Tubingen, ενώ έχει εργαστεί ως Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής στη Γερμανία και την Ελβετία. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ομιλητές Simon Critchley: Καθηγητής Φιλοσοφίας στο New School University της Νέας Υόρκης Κώστας Γεμενετζής: Ιατρός Ψυχαναλυτής

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση απ’ευθείας μέσω WEB, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 19:00: ελληνικά ή αγγλικά.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

www.artxpress.gr

 

By