Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Στην Αθήνα σήμερα ο Γιούνκερ

«Στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά»

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα διαβεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πρόκειται για μία επίσκεψη με έντονο συμβολισμό καθώς ο κ. Γιούνκερ δεν επέλεξε τυχαία την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα της περιοδείας του στα ευρωπαικά κράτη, υπό το νέο του αξίωμα. Ο νέος πρόεδρος της κομισιόν θέλησε να επιβεβαιώσει τις θερμές σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και να διαμηνύσει τη στήριξη του στις προσπάθειες της Ελλάδας να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Ενδεικτική των προθέσεων του ήταν και η δήλωση του λίγο πριον επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Προτεραιότητά μου, ως Προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά»».

Οι κ.κ. Σαμαράς και Γιούνκερ αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα, ενόψει και της νέας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με επίκεντρο τις ρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό που αποτελούν και τα μεγάλα «αγκάθια» για την κυβέρνηση. Παράλληλα στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το «καυτό» ζήτημα της ρύθμισης του χρέους.

By