Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Στην Αθήνα την Τρίτη η Τρόικα- Όχι του… χρόνου

 Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι εφικτή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους

stournaras

Την Τρίτη αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας προκειμένου να διαβουλευτούν με τις ελληνικές αρχές.

Μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.

Νωρίτερα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι τα ηγετικά κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, υπό τον όρο ότι ως τότε θα έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε σχέση με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι εφικτή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, από τα τέσσερα προαπαιτούμενα απομένει μόνον η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία- που αγγίζει τη βεβαιότητα- ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην περίπτωση συμφωνίας για τα ΕΑΣ (τα άλλα τρία προαπαιτούμενα αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ-  ΕΥΑΘ), η δόση θα «απελευθερωθεί» αυτομάτως, με συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δανειστών της χώρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την μεθεπόμενη εβδομάδα. Η εκταμίευση αυτή θα καλύπτει το περίπου 60% των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By