Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα ο Άγγελος Φιλιππίδης

Η άφιξη του καταζητούμενου επιτεύχθηκε κατόπιν συνεννόησης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τις τουρκικές αρχές

filipidis-xeiropBASDFA

Προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα πήρε ο Άγγελος Φιλιππίδης, ενώ μέχρι τότε θα κρατείται στην ΓΑΔΑ. Κατά την άφιξη του στη ΓΑΔΑ, ο πρώην διοικητής του ΤΤ δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Προσήλθα οικειοθελώς και άμεσα, όπως υποσχέθηκα χθες το βράδυ».

Ο Άγγελος Φιλιππίδης έφθασε  στην Αθήνα λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης με πτήση των τουρκικών αερογραμμών.

Δείτε το έγγραφο, το οποίο υπέγραψε στην Τουρκία ο πρώην διοικητής του ΤΤ.

eggrafo-fili

Η άφιξη του καταζητούμενου επιτεύχθηκε κατόπιν συνεννόησης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τις τουρκικές αρχές.



Η απόφαση του δικαστηρίου

Ο Αγγ. Φιλιππίδης, όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου που τον άφησε ελεύθερο ικανοποιώντας το αίτημά του να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, παρέστη ο ίδιος στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από διερμηνέα. Εκανε χρήση όλων των ευχερειών και δικαιωμάτων που του παρείχε η τουρκική νομοθεσία και προσκόμισε, ως «ισχυρά» χαρτιά για τη μη έκδοσή του, και την απόφαση για επιβολή εγγυοδοσίας των ελληνικών αρχών για τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Πάντως ο ίδιος ισχυρίστηκε χθες στο enikos.gr ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στο κείμενο της απόφασης, που αριθμεί πέντε σελίδες, αναπτύσσονται οι ισχυρισμοί Φιλιππίδη, οι τοποθετήσεις των δικηγόρων του (είχε δύο, έναν άνδρα και μία γυναίκα) και το σκεπτικό των Τούρκων δικαστών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα της απόφασης, όπου ο συνήγορος M. Dogan, ερωτηθείς από τους δικαστές, παρουσία του Φιλιππίδη, ομιλεί περί πολιτικής δίωξής του στην Ελλάδα: «Τα γεγονότα στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Καραμανλή. Είναι ο CEO της κρατικής τράπεζας. Μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φθάσουν στον Καραμανλή».

Βασικό επιχείρημά του Αγγ. Φιλιππίδη, ο οποίος διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος, και των συνηγόρων του, όπως προκύπτει από την απόφαση του 10ου Κακουργοδικείου της Κων/πολης, ήταν ότι το ένταλμα για τη σύλληψή του (διαβιβάστηκε μέσω της Ιντερπόλ ως διεθνές) δεν ήταν νόμιμο, καθώς στην Ελλάδα δεν είχε ασκηθεί σε βάρος του δίωξη. «Δεν πρέπει να γίνεται λόγος», ανέφερε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του M. Dogan «για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι και προϋπόθεση της έκδοσης». Ο ίδιος ο Φιλιππίδης, άλλωστε, μιλώντας στο δικαστήριο μέσω διερμηνέα, δήλωσε: «Τον Αύγουστο 2013 είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο πληροφορίες σχετικά με εμένα. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μού πήραν ούτε κάτι μου είπαν».

Ενόχληση Καραμανλή

Σαφείς αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του Φιλιππίδη έλαβε χθες η πλευρά του Κώστα Καραμανλή. Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, πίσω από το δεδομένο «ουδέν σχόλιον», σημείωναν πως «ο Κ. Καραμανλής έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της…». Προσέθεταν, δε, πως «είναι μακράν της σκέψης του πρώην πρωθυπουργού ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικά ελατήρια ή άλλου είδους κίνητρα πίσω από τις υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη».

By