Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Στην εισαγγελία εφετών τα «πογκρόμ» της Χρυσής Αυγής

Aναφορά για πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, το Μάιο του 2011, στο κέντρο της Αθήνας

XRYSH-AVGI

 

Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τα περαιτέρω διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την αναφορά της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, με την οποία ζητά τη διεύρυνση των υποθέσεων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής (χρυσαυγίτικο πογκρόμ).

Η μηνυτήρια αναφορά, την οποία υπογράφουν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος, κατατέθηκε αρχικά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τώρα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών.

Η δολοφονία Καντάρη

Στην 15σέλιδη επίμαχη αναφορά των δικηγόρων γίνεται λόγος για πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, το Μάιο του 2011, στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Ηπείρου).

Οι δικηγόροι επικαλούνται σειρά στοιχείων -φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα του Τύπου, μαρτυρίες- από τα οποία, όπως υποστηρίζουν, προκύπτει, από την αξιολόγησή τους, ότι οι Αρχές μπορούν να συλλάβουν μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιές ομάδες που τέλεσαν σειρά αξιόποινων πράξεων.

Να σημειωθεί ότι, όταν η Πρωτοβουλία χρησιμοποιεί τη λέξη «πογκρόμ» [από τη ρωσική λέξη погром (πογκρόμ) και από το ρήμα «громить» (γκρομίτ), που σημαίνει «συντρίβω»], εννοεί: «τη μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κ.ο.κ.)».

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω Πρωτοβουλία Δικηγόρων δηλώνει πολιτική αγωγή σε όλες τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης.

By