Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην Ελλάδα η Επίτροπος για τη Μετανάστευση Σεσίλια Μάλμστρομ

Αύριο πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στην Αθήνα

secilia malmstrom

Mέτρα για τη στήριξη των μεταναστών και των αιτούντων για άσυλο θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης  η Ευρωπαία επίτροπος κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, η οποία φτάνει σήμερα στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την κυρία Μάλμστρομ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, την ενημέρωσε για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα της υποδοχής των παράνομων μεταναστών και της παροχής υπηρεσιών ασύλου, όπως σημειωνόταν σε ανακοίνωση του υπουργείου, και τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών είναι προτεραιότητα για τη χώρα μας. Είναι ανάγκη, επεσήμανε, να προσφέρουμε σε αυτές τις ανθρώπινες ψυχές στήριξη και καθαρές σχέσεις.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ακόμη ότι τα σύνορα της Ελλάδα είναι και σύνορα της Ευρώπης, καθώς και ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να υπάρχει συνεργασία από όλα τα κράτη-μέλη με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης στην κατανομή των βαρών.

Σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος, συνοδευόμενη από τον κ. Κικίλια, θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μυτιλήνη ενώ αύριο Τρίτη 22 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια, καθώς και με την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.

Με αφορμή την επίσκεψη της επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών προς την Ελλάδα, η εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση των συνόρων αλλά και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτρόπου Μάλστρομ».

Καταλήγοντας ανέφερε πως «η παρουσία της επιτρόπου στη χώρα μας καταδεικνύει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, έτοιμη να παράσχει υποστήριξη ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες διαδικασίες προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα, παρά το τέλος της προεδρίας, δεν επαναπαύεται και συνεχίζει να δουλεύει, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα λειτουργικό και αποδοτικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».

By