Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Εσθονία ο Ομπάμα

Επίσης θα συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

President Obama Delivers Address At Brooklyn High School

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Εσθονία και θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την επόμενη εβδομάδα με στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

Παράλληλα ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό τους στην περίπτωση που η Μόσχα στρέψει την προσοχή της προς αυτές.

Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί αμερικανός πρόεδρος στην Εσθονία, έπειτα από αυτή του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους το 2006.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα να υπογραμμίσει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα κάθε μέλους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ρωσία, μην σκεφτείς καν να εμπλακείς στην Εσθονία ή σε οποιαδήποτε περιοχή της Βαλτικής με τον τρόπο που το έκανες στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τσαρλς Κάπτσαν, διευθυντής του Λευκού Οίκου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σκιαγραφώντας την ομιλία του προέδρου.

Ένας από τους στόχους της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι να στραφεί η προσοχή της Συμμαχίας προς την ανατολή ως ανάχωμα σε οποιαδήποτε απόπειρα της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στην ανατολική Ευρώπη.

Ένα ακόμη θέμα της συνόδου θα είναι η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

Διπλωμάτες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι στο δείπνο των ηγετών των χωρών μελών την επόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί εκτενώς η αυξανόμενη απειλή που αποτελεί το ΙΚ για το νοτιοανατολικό άκρο της Συμμαχίας κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ.

Εξάλλου πρόκληση για τον Ομπάμα θα είναι να πείσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν παραμελήσει τη δέσμευσή του να προσφέρουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

By