Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στην εφορία οι καταναλωτές για τα λάθη στο χαράτσι

Επεβλήθη και σε κοινόχρηστους χώρους το χαράτσι, που εξαιρούνται με βάση το νόμο

dehΤαλαιπωρία περιμένει 130.000 διαχειριστές πολυκατοικιών, καθώς, λόγω λάθους της ΔΕΗ, επεβλήθη και σε κοινόχρηστους χώρους το χαράτσι, που εξαιρούνται με βάση το νόμο. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων καλούνται οι ιδιοκτήτες που διαπίστωσαν το λάθος να ζητήσουν και να πάρουν βεβαίωση από τον Δήμο  ότι ο χώρος για τον οποίο εκδόθηκε λογαριασμός της ΔΕΗ με χαράτσι είναι κοινόχρηστος και πως δεν οφείλεται ΤΑΠ.

Στη συνέχεια θα πηγαίνουν και στην Εφορία, μαζί με την αρχική σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, για να κάνουν αίτηση απαλλαγής. Και όλα αυτά, πριν εκδοθούν οι νέοι λογαριασμοί ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο, μολονότι το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει γνωστό με ανακοίνωση του ότι η ΔΕΗ θα κάνει από μόνη της τον αντιλογισμό, όπου διαπιστωθεί το λάθος.

Σύμφωνα με την απόφαση: «Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου, απαιτείται βεβαίωση του οικείου δήμου στην οποία θα αναγράφεται ότι η παροχή αυτή αφορά κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας που απαλλάσσονται από το ΤΑΠ, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν χρειάζεται να πληρώσουν την α΄δόση από το «χαράτσι» που τους χρέωσε παράνομα η ΔΕΗ και δεν οφείλουν, πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε ότι έχουν εντοπιστεί 130.000 περιπτώσεις όπου στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των κοινοχρήστων έχει υπολογισθεί και ΕΕΤΑ, ενώ αυτό απαγορεύεται από το νόμο! Με περίπου 8 διαμερίσματα ανά πολυκατοικία κατά μέσο όρο, η υποχρέωση πληρωμής αγορά τουλάχιστον 1 εκατομμύρια νοικοκυριά.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By