Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Ινδία ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας προμήθειας της Ινδίας  ουράνιου για τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες

Abott

Στην Ινδία μεταβαίνει στο τέλος της εβδομάδας ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, όπου και θα υπογράψει συμφωνία προμήθειας της Ινδίας ουράνιου για τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία έχει ως στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών των δύο κρατών και ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των ενεργειακών πόρων, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Άμποτ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί το Νέο Δελχί και τη Βομβάη και να έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόδι. Στην Ινδία θα παραμείνει για δύο ημέρες και κατόπιν θα μεταβεί στην Μαλαισία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία και η Ινδία είναι σε διαπραγματεύσεις για την παροχή ουρανίου από την Καμπέρα προς το Νέο Δελχί από το 2011 όταν η Αυστραλία σταμάτησε τις εξαγωγές ουρανίου στην Ινδία.

Η Αυστραλία είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις από την Ινδία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών ότι το ουράνιο που θα της προμηθεύει θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Εκτιμάται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου ποσοστού ουρανίου είναι στη Νότια Αυστραλία.

By