Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Ιταλία αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για το 2ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας

Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Ρώμη από τις 17 έως τις 19 Ιανουαρίου με κεντρικό σύνθημα: «Είναι η ώρα να ιδρύσουμε το κόμμα, να οργανώσουμε την πάλη»

kke

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, θα παραβρεθεί, σήμερα και αύριο, στην Ιταλία, για να συμμετάσχει στο 2ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

Ο κ. Κουτσούμπας θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο, αύριο Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συναντηθεί με τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας Μάρκο Ρίτσο, καθώς και με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και άλλα στελέχη του κόμματος.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Ρώμη από τις 17 έως τις 19 Ιανουαρίου με κεντρικό σύνθημα: «Είναι η ώρα να ιδρύσουμε το κόμμα, να οργανώσουμε την πάλη».

Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε ως «Κομμουνιστές- Λαϊκή Αριστερά» τον Ιούνιο του 2009 από ομάδα στελεχών και μελών του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών που διαφώνησαν με τις επιλογές της ηγεσίας τους, σε μια περίοδο που επιδιωκόταν η σύμπλευση με την σοσιαλδημοκρατία στο όνομα της «ενότητας της αριστεράς».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας υπερασπίζεται τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και την προσφορά του, εναντιώνεται στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ απορρίπτει τα «αντιδεξιά» μέτωπα στα οποία συμπράττουν με την σοσιαλδημοκρατία τόσο οι Ιταλοί Κομμουνιστές όσο και η Επανίδρυση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης (ανάμεσα τους και το ΚΚΕ), που την 1η Οκτώβρη του 2013 συγκρότησαν μια νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας, την «Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δραστηριότητάς τους».

Το ΚΚΕ διατηρεί σχέσεις με το κόμμα αυτό από τον Οκτώβριο του 2011 όταν τα δύο κόμματα κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων σημειωνόταν η συμφωνία τους επί του γεγονότος ότι «οι λαοί έχουν συσσωρεύσει άσχημη πείρα από κεντροαριστερές και άλλες «αριστερές» κυβερνήσεις «δημοκρατικών συμμαχιών» με αστικές δυνάμεις, οι οποίες βοηθάνε τη σοσιαλδημοκρατία να επιβάλλει την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της για τη στήριξη του κεφαλαίου» και ότι «τα κομμουνιστικά κόμματα όταν ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα πρέπει να αναπτύξουν αντίσταση χωρίς συμβιβασμούς, καθοδηγώντας την ταξική σύγκρουση, υπερασπίζοντας αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα».

Τα δύο κόμματα επίσης στην κοινή ανακοίνωσή τους, «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους ότι θα προωθήσουν την κοινή δράση, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού συντονισμού του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πάλης ενάντια στον οπορτουνισμό και στο ρεφορμισμό» και ότι «βασισμένα στο μαρξισμό λενινισμό, θα προωθήσουν τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στις χώρες τους».

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η Ιταλία, η ιταλική εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα στηριγμένο στις αρχές του μαρξισμού- λενινισμού που θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και θα εμπνεύσει το όραμα της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By