Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Κροατία η Μέρκελ τον Ιούλιο

Ο πρόεδρος της Κροατίας δήλωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας «σε γενικές γραμμές συμφώνησε να επισκεφθεί» την Κροατία, τον Ιούλιο, όταν θα πραγματοποιηθεί η Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής στο Ντουμπρόβνικ

angela-merkel800

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μάρκελ «σε γενικές γραμμές συμφώνησε να επισκεφθεί» την Κροατία, τον Ιούλιο, όταν θα πραγματοποιηθεί η Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής στο Ντουμπρόβνικ.

«Υπάρχουν θετικές ανακοινώσεις ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα έρθει στην Κροατία» είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, απαντώντας σε δηλώσεις δημοσιογράφων από το Ασγκαμπάτ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν.

«Αναμένω να έρθουν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η σημαντικότερη προσκεκλημένη είναι η καγκελάριος Μέρκελ» τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Μπορούτ Παχόρ τον περασμένο χρόνο ξεκίνησαν από κοινού τακτικές συναντήσεις των αρχηγών κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σκοπός των συναντήσεων είναι η εξέταση της περαιτέρω δυναμικής της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, ο εντοπισμός εντός της περιοχής δυνατοτήτων επίλυσης διμερών εκκρεμών ζητημάτων και ο καθορισμός οικονομικών έργων και έργων υποδομής προτεραιότητας κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις χώρες της περιοχής.

«Γνωρίζετε ότι έχουμε αυτό το σχήμα, έρχονται οι πρόεδροι των χωρών της περιοχής, μαζί με αξιωματούχους της ΕΕ. Αυτή τη φορά η κ. Μέρκελ σε γενικές γραμμές αποδέχθηκε να έρθει και αναμένω πολλά από τη συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν τα έργα υποδομής, η ανάπτυξη, η συνεργασία και η διεύρυνση της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Στην πρώτη Σύνοδο που διεξήχθη πέρσι τον Ιούλιο, στο Μπρντο πρι Κράνιου επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και συμμετείχαν οι πρόεδροι της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου και ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέστη την 1η Ιουλίου του 2013 στις πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ με αφορμή την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή όπως είχε αποσαφηνιστεί από τη γερμανική κυβέρνηση, είχε πολλές υποχρεώσεις. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές ερμήνευσαν την απουσία της ως αρνητικό πολιτικό μήνυμα για την κροατική κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης «Πέρκοβιτς», η οποία εν τω μεταξύ διευθετήθηκε με την έκδοσή του στη Γερμανία.

Ο πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών και κροατικών μυστικών υπηρεσιών, Γιόσιπ Πέρκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για ανάμειξη στη δολοφονία του Κροάτη αντιφρονούντα Στιέπαν Τζουρέκοβιτς, το 1983, κοντά στο Μόναχο εκδόθηκε από τις κροατικές αρχές στη Γερμανία, στο τέλος Ιανουαρίου.

By