Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην κυπριακή Βουλή το μνημόνιο

Στο… μικροσκόπιο της Βουλής θα βρεθούν στοιχεία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και η συμφωνία με την τρόικα.

AnastasiadisΣτην τελική φάση της ψήφισης του μνημονίου εισέρχεται η Κύπρος, με τα στοιχεία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που οδήγησαν την οικονομία σ’ αυτή την κατάσταση, να συζητούνται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και οι υπουργοί της κυβέρνησης θα κληθούν να δώσουν «εξηγήσεις» σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για σειρά ζητημάτων, που αφορούν το μνημόνιο, τα ταμεία προνοίας, τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο, καθώς και τον σχεδιασμό για ανάκαμψη της οικονομίας.

Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσουν τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ από την πλευρά τους τα μέλη της επιτροπής θα ζητήσουν να ενημερωθούν την τελευταία απόφαση του Eurogroup, τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα για οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει αναφορά στο στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, στην εξέλιξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και το ποιοι και γιατί εξαιρέθηκαν από το κούρεμα καταθέσων.

By