Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στην Κύπρο ο Τζο Μπάιντεν

Αύριο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί χωριστά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς “Ερογλου

bidenjoe

Σήμερα το απόγευμα στις 6.30 αναμένεται στην Κύπρο η άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του Τζιλ, μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο Αμερικανού αντιπροέδρου, ύστερα από 52 χρόνια. Το 1962 είχε επισκεφθεί το νησί ο τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντον Τζόνσον.

Τα κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζουν ότι η συνάντηση Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στα κατεχόμενα θα αποβεί επιζήμια, διότι θα αναβαθμίσει το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς. Εξάλλου, σε αμηχανία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος της Αμμοχώστου, στο οποίο η Λευκωσία αναμένει μια ανακοίνωση προθέσεων από τις ΗΠΑ για την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της πόλης με στόχο την εκπόνηση μελέτης για την ανοικοδόμηση της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει πως έχει τις διαβεβαιώσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης, «ότι προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς». Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση αποβλέπει στην περιφερειακή αναβάθμιση της Κύπρου, λόγω των υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή υπάρχει ο φόβος ότι θα της ζητηθούν πολλά σε σχέση με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την κρίση στην Ουκρανία. Ο γγ του ΑΚΕΛ, “Αντρος Κυπριανού, προειδοποίησε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό.

Αύριο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί χωριστά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς “Ερογλου. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και με ηγέτες διαφόρων θρησκευμάτων της Κύπρου.

By