Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην τελική ευθεία οι διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ εξετάστηκαν χθες σε συσκέψεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

eniaios foros idioktisias akinitwn enfia

Λύση στην μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια και κατ” επέκταση στην πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να δώσει την ερχόμενη εβδομάδα με νομοθετική παρέμβαση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο των παρεμβάσεων για τον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Διορθώσεις για τους 4.000 οικισμούς, εκτός συστήματος αντικειμενικού σχεδιασμού όπου και εντοπίστηκαν τα πιο μεγάλα προβλήματα. Οι διορθώσεις εκτιμάται πως θα μειώσουν κατά 167 εκατ. ευρώ τις επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις αυτές φέρνοντας ελαφρύνσεις για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%.

• Το κλείδωμα των δόσεων σε έξι με την τελευταία να εξοφλείται, εκτός απρόοπτου στο τέλος Φεβρουαρίου και όχι Μαρτίου του 2015.

• Ανοικτό και προς συζήτηση με την τρόικα παραμένει το ενδεχόμενο χορήγησης έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου, αλλά και έκπτωσης 25% με 30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ειδικά για τα ξενοίκιαστα διερευνώνται τα περιθώρια εφόσον όμως το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης δεν υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ. Αλλωστε ο στόχος παραμένει για βεβαιωμένα έσοδα 3,2 δισ. και εισπράξεις 2.65 δισ.

• Απλοποιημένες διαδικασίες για τη χορήγηση έκπτωσης ή και απαλλαγής από τον φόρο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανόν με κατάργηση υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας. Εξετάζεται παράλληλα και η δυνατότητα περισσότερων από έξι δόσεις για όσους έχουν οικονομική αδυναμία.

Οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ εξετάστηκαν χθες σε συσκέψεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η ρύθμιση μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία με στόχο την επανέκδοση όλων των εκκαθαριστικών για περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αν και τα περιθώρια για γενικευμένες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι περιορισμένα στη φάση αυτή, με δεδομένο το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, οι διορθώσεις που προωθούνται εκτιμάται πως θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Διορθώσεις: θα γίνει επανεκκαθάριση σε μία προς μία τις προβληματικές περιοχές που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, θα υπολογιστεί ο φόρος με βάση τις τιμές που είχαν χρησιμοποιηθεί για το ΦΑΠ του 2013 αλλά και με βάση το σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και θα υιοθετηθεί η ευνοϊκότερη για ιο φορολογούμενο, μέτρηση.

Το ποσό αυτό είναι εκείνο που θα αναγράφεται στα νέα εκκαθαριστικά. Με το διπλό τρόπο υπολογισμού αφενός θα ευνοηθούν οι περιοχές στην επαρχία, αφού με τη χρήση του μοντέλου του ΦΑΠ του 2013 θα προκύψουν τελικά σημαντικά μικρότερες επιβαρύνσεις.

Αφετέρου όμως θα προστατευθούν και άλλες περιοχές, όπως περιοχές της Αττικής, αφού ο υπολογισμός με ης τιμές που είχαν χρησιμοποιηθεί για το ΦΑΠ του 2013 θα έδινε σαφώς μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα οικόπεδα οε σχέση με το ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει το παράθυρο από την ΕΛΣΤΑΤ για καταβολή του φόρου σε επτά δόσεις, δηλαδή έως και τον Μάρτιο. Έτσι, εκτός απρόοπτου, η τελευταία δόση θα εξοφληθεί τον Φεβρουάριο του 2015 και η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.

Σχετικά με την παροχή έκπτωσης ή και απαλλαγών στις ευπαθείς ομάδες στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθούν και περσινά δικαιολογητικά. Πιθανή είναι η κατάργηση της προϋπόθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας για μη ύπαρξη χρεών προς τα ταμεία για την παροχή των εκπτώσεις ή και των απαλλαγών, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει εάν η προϋπόθεση της φορολογικής ενημερότητας θα εξακολουθήσει να ισχύει. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά κατά τα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος.

Για τα ημιτελή κτίσματα, σε όσες περιπτώσεις δεν υπήρξε η έκπτωση που προβλέπεται, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέσουν συμπληρωματικό Ε9 αναφέροντας ότι το κτίσμα είναι ημιτελές.

Δυνατότητα συμπληρωματικής δήλωσης θα έχουν και τα κοινωφελή ιδρύματα ώστε να αποκατασταθούν τα όποια λάθη ή παραλείψεις, ενώ αντιστοίχως θα υπάρξει δυνατότητα διορθώσεων και για ενοικιαζόμενα τουριστικά δωμάτια που ξεκίνησαν ως κατοικίες και εξελίχθηκαν σε ενοικιαζόμενα με έγκριση του EOT.

Πηγή: Ημερησία

By