Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στην Τουρκία ο Ιρανός πρόεδρος

Ο Χασάν Ροχανί, επισκέπτεται την Τουρκία σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη διμερή οικονομική συνεργασία και ταυτόχρονα να επανασυνδέσει τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις των δύο χώρών εξ αιτίας του εμφύλιου πολέμου στη Συρία

iran-roxaniB

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί, επισκέπτεται την Τουρκία σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη διμερή οικονομική συνεργασία και ταυτόχρονα να επανασυνδέσει τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις των δύο χώρών εξ αιτίας του εμφύλιου πολέμου στη Συρία. Ο πρόεδρος του Ιράν συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ καθώς επίσης και με το πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρότι η κρίση στη Συρία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, ήταν στην ημερήσια διάταξη, μεγαλύτερη σημασία στις συζητήσεις δόθηκε σε πιθανές νέες συμφωνίες για το φυσικό αέριο. Οι υπουργοί Ενέργειας πήραν τη σκυτάλη από τους αρχηγούς των κρατών και θα συνεχίσουν τις επαφές στην προσπάθειά τους να κλείσουν μια συμφωνία.

Ενώ το Ιράν είναι βασικός υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος η Τουρκία έχει ταχθεί σθεναρά κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, υποστηρίζοντας την ένοπλη αντιπολίτευση. Μάλιστα ο Ροχανί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έστειλε τα συγχαρητήριά του προς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για την πρόσφατη εκλογική νίκη του, μια δήλωση που φαίνεται να αναστάτωσε τον Ερντογάν.

Ο ιρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ενδιαφέρεται για μια Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά όπλα και ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις με το νέο γύρο των συνομιλιών για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα να αναμένεται αργότερα μέσα στον Ιούνιο.

By