Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης οι φορολογικές διαφορές

Αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίλυση των διαφορών αυτών και την είσπραξη των εσόδων από το δημόσιο

eforia600_31213

Στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης θα μπορούν να υπάγονται για εξέταση, ύστερα από αίτημα του φορολογούμενου, οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών με το δημόσιο που εκκρεμούσαν ενώπιον της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών του άρθρου 70. Πρόκειται για υποθέσεις με συνολικό αμφισβητούμενο ποσό άνω των 300.000 ευρώ οι οποίες δεν είχε καταστεί δυνατόν να εξετασθούν έως την 31.12.2013.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίλυση των διαφορών αυτών και την είσπραξη των εσόδων από το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά όσοι είχαν μπει στη διαδικασία της Επιτροπής του 70Α αλλά δεν πρόλαβε να εξεταστεί η περίπτωσή τους, θα μπορούν να μεταφερθούν στην νεοσύστατη Επιτροπή Επανεξέτασης με τους παλαιούς όρους με τους οποίους έκαναν την αρχική αίτησή τους, χωρίς άλλους απαγορευτικούς όρους ή επιβαρύνσεις που προβλέπει για τους υπόλοιπους το ισχύον πλέον καθεστώς (πχ να προκαταβάλουν το 50% των προστίμων και να μην μπορούν μετά να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη)! Σε διαφορετική περίπτωση, λένε και στο υπουργείο Οικονομικών, η δυνατότητα για νέα αίτηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγίδα για τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι απαιτείται άμεσα να καταθέσουν οι ίδιοι ξανά αίτηση , καθώς οι υποθέσεις τους θα πρέπει να έχουν κριθεί από τη νέα Επιτροπή μέχρι τα μέσα Απριλίου, δηλαδή 2 μήνες μετά την δημοσίευση της διάταξης σε ΦΕΚ, εφόσον τελικώς ψηφιστεί.

Όπως προκύπτει όμως από την τροπολογία, η κατάθεση της αίτησης δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ότι η υπόθεση θα κριθεί . Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η Επιτροπή «δύναται» να εξετάσει τις υποθέσεις, εφόσον γίνει αίτηση, μέσα σε διορία 2 μηνών.

Για το δίμηνο αυτό τα πρόστιμα διαγράφονται προσωρινά. Όταν η Επιτροπή κρίνει το αίτημα, βεβαιώνεται όποιο ποσό φόρου ή προστίμου κρίνει αυτή. Αν δεν λάβει απόφαση ή δεν κατατεθεί η σχετική αίτηση, τότε επιβάλλονται τα ίδια πρόστιμα χωρίς μείωση, όπως είχε προκύψει από τον έλεγχο.

Πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 50 μεγάλες υποθέσεις, για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν το 1  δισ. ευρώ αλλά με υπαιτιότητα της υπηρεσίας δεν είχαν προλάβει να κριθούν. Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να εισπράξουν άμεσα –έστω και μετά από συμβιβασμό ή μείωση προστίμων- τουλάχιστον τα μισά φέτος και αρκετά ακόμα εκατομμύρια σε δόσεις έως το 2015-2016. Για να μην καταλήξουν και οι υποθέσεις αυτές στα δικαστήρια (και η είσπραξη των εσόδων στις καλένδες) η κυβέρνηση προνόησε να θεσπίσει σαν προαπαιτούμενο την άμεση καταβολή του 50% των προστίμων, που προφανώς αφαιρεί από τους φορολογούμενους το δικαίωμα για προσφυγή.

Ωστόσο και στην νέα  Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης (που διαδέχθηκε την Επιτροπή του άρθρου 70Β) κοντεύει να φρακάρει αφού διαχειρίζεται συνολικά πάνω από 1.000 υποθέσεις ύψους 1,158 δισ. ευρώ αλλά μέσα στο 2013 πέτυχε να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα ύψους μόλις 49  εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν προς τα παρόν μόλις τα 17 εκατ. ευρώ .

By