Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Στης φυλακής τα σίδερα… οι Πειρατές του διαδικτύου

Ο Πίτερ Σουντ, ιδρυτής της ιστοσελίδας ελεύθερης διακίνησης αρχείων Pirate Bay, συνελήφθη στη Σουηδία, για παραβίαση των νόμων πνευματικών δικαιωμάτων.

1Ο Πίτερ Σουντ, ένας εκ των ιδρυτών της διάσημης ιστοσελίδας ελεύθερης διακίνησης αρχείων Pirate Bay, συνελήφθη το Σάββατο στη Νότια Σουηδία, με την κατηγορία της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Σουντ διέφευγε της σύλληψης τα τελευταία δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική αστυνομία.

Τον Σουντ αναζητούσε η Ιντερπόλ από το 2012, μετά από την καταδίκη του στην Σουηδία σε φυλάκιση 8 μηνών και πρόστιμο, για την παραβίαση νόμων κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι τέσσερις άνδρες που συνδέονται με το Pirate Bay είχαν αρχικά καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 2.85 εκατομμυρίων λιρών. Το εφετείο αργότερα μείωσε τις ποινές φυλάκισης αλλά αύξησε το πρόστιμο στα 4,1 εκατομμύρια λίρες.

Το Σεπτέμβριο του 2012, κατόπιν αίτησης της Σουηδίας, συνελήφθη στην Καμπότζη και απελάθηκε ακόμα ένα μέλος του Pirate Bay.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σάββατο ότι ο Σουντ πρέπει να ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία.

Το Pirate Bay εμφανίστηκε το 2003, προσφέροντας συνδέσμους με μουσικές και ταινίες, οι οποίοι μπορούσαν να αποθηκευτούν στους υπολογιστές άλλων χρηστών. Οι Σουηδικές θυγατρικές των εταιρειών της μουσικής και της κινηματογραφικής βιομηχανίας είχαν αναλάβει να οδηγήσουν την ιστοσελίδα στα δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη.

Παρ” όλ” αυτά, η ιστοσελίδα εξακολουθεί να λειτουργεί -μάλιστα το ίδιο το Pirate Bay στη σελίδα του αναφέρει ότι διοικείται από διαφορετικό οργανισμό και είναι εγγεγραμμένο στις Σεϊχέλες.

Πηγή: The Guardian

By