Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή η μάχη κατά της Χ.Α

Στα κοινοβουλευτικά όργανα της Βουλής από σήμερα η αντιμετώπιση της Χ.Α

xrisiaygiA

Στη Βουλή επικεντρώνεται από σήμερα η πολιτική μάχη κατά της Χ.Α, καθώς επισπεύδεται η ψήφιση της τροπολογίας για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης και συζητείται στην επιτροπή Δεοντολογίας το αίτημα για άρση ασυλίας των Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπούκουρα.

Μετά τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για τη δράση της Χρυσής Αυγής κρίθηκε επιβεβλημένη από την κυβέρνηση η απόφαση να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό η τροπολογία που έχει καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στο πλαίσιο αυτό η επίμαχη τροπολογία θα αποσυρθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων και να επανα-κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ρυθμίζει θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εισάγεται νωρίτερα από εκείνο του υπουργείου Δικαιοσύνης προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

Αμέσως μετά αναμένεται να συζητηθούν και τα θέματα της περικοπής των προνομίων των βουλευτών που έχουν προφυλακιστεί, όπως η βουλευτική αποζημίωση, οι συνεργάτες, αλλά και οι ατέλειες που δικαιούνται ως απόρροια της βουλευτικής έδρας που κατέχουν. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν διαφωνήσει με το ενδεχόμενο αυτό σε αυτή τη φάση, με την Κουμουνδούρου να ζητά συνολική αντιμετώπιση και το κόμμα του Π. Καμμένου να σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισάγεται σήμερα στις 18:00, προς συζήτηση και διατύπωση γνώμης, το αίτημα των ανακριτικών αρχών για άρση της βουλευτικής ασυλίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα για την πράξη της ένταξης σε εγκλητική οργάνωση και της διευθύνσεως αυτής.

Οι ανακριτικές αρχές ζητούν την άδεια της Βουλής προκειμένου να απαγγείλουν στους τρεις βουλευτές κατηγορία όχι μόνο για εγκληματική δράση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για εγκληματική  δράση, η οποία αφορά την προσβολή του πολιτεύματος, ιδίως μέσω προπαρασκευαστικών πράξεων που τείνουν να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Κι αυτό διότι στο αίτημα γίνεται επίκληση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον νόμο 3875/2010.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή Δεοντολογίας αφού ακούσει τους βουλευτές, των οποίων ζητείται η άρση της ασυλίας τους – εφόσον αυτοί επιθυμούν να προσέλθουν – θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας στη σημερινή της συνεδρίαση δεν πρόκειται να εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά των τριών βουλευτών, παρά θα συντάξει αιτιολογημένη έκθεση για αν πρέπει να γίνει ή όχι η άρση.

Η Βουλή θα συνδράμει το έργο των ανακριτικών αρχών, επισπεύδοντας τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, αναμένεται να εγγραφεί άμεσα στην Ημερήσια Διάταξη για συζήτηση ώστε η Ολομέλεια να λάβει απόφαση. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας είναι μυστική και διεξάγεται με κάλπη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By