Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Λιβύη ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Στόχος του η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή

ban ki moun- ohe

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν έφθασε σήμερα στην Τρίπολη προκειμένου να δώσει μια νέα ώθηση στο διάλογο που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη, σύμφωνα με μια πηγή της αποστολής του ΟΗΕ σε αυτήν την χώρα (UNSMIL).

Ο Μπαν, η επίσκεψη του οποίου δεν είχε επίσημα ανακοινωθεί, αναμένεται να μεταβεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της πρωτεύουσας όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Λιβύης, προσέθεσε η πηγή αυτή. Αυτή η επίσκεψη έχει ως στόχο κυρίως να δώσει μία νέα ώθηση στο διάλογο που είχε ξεκινήσει έπειτα από πρωτοβουλία του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μπαν αναμένεται να «ενθαρρύνει τα κόμματα της Λιβύης να σημειώσουν πρόοδο στον πολιτικό διάλογο προκειμένου να αποκαταστήσουν την σταθερότητα στην χώρα» έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου του στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μπερναρντίνο Λεόν είχε προσπαθήσει την 29η Σεπτεμβρίου να συγκεντρώσει για πρώτη φορά μαζί βουλευτές αντιπάλων κομμάτων, μία πρωτοβουλία που ο ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει «ένα σημαντικό βήμα» προς την ειρήνη. H πετρελαιοπαραγωγός Λιβύη έχει δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια από τότε που μια ένοπλη οργάνωση από την πόλη Μισράτα στα δυτικά είχε καταλάβει την πρωτεύουσα τον Αύγουστο, συγκροτώντας το δικό της υπουργικό συμβούλιο και αναγκάζοντας την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να συνεδριάζει στα ανατολικά

By