Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στη μαύρη λίστα των Αμερικανών Έλληνας επιχειρηματίας

Έλληνας επιχειρηματίας κατηγορείται ότι παραβίασε το εμπάργκο εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου.

oil-tankerΣύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Έλληνας επιχειρηματίας παραβίασε τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που αφορούν το εμπάργκο του Ιράν για μεταφορά αργού πετρελαίου.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Καμπή, πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρείας Impire Shipping, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία παγώνονται με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα απαγορεύει στους Αμερικανούς επιχειρηματίες να συνεργάζονται μαζί του.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβληθούν κυρώσεις στον Έλληνα επιχειρηματία και στην εταιρία Impire Shipping για τη συγκάλυψη της ιρανικής προέλευσης αργού πετρελαίου, αποκρύπτοντας τον έλεγχο ενός σκάφους από την Εθνική Ιρανική Εταιρία Tanker (NITC).

Η υπόθεση με τον Δημήτρη Καμπή είχε έρθει στο προσκήνιο πριν λίγο καιρό, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, είχαν υποστηρίξει ότι η Τεχεράνη βρήκε τον τρόπο να σπάει το εμπάργκο και να πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα. Όπως είχε υποστηριχθεί, στη συγκεκριμένη υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται και ο  Δ. Καμπής, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι αγόρασε πέρυσι οκτώ δεξαμενόπλοια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά ιρανικού αργού πετρελαίου.

Ο κ. Καμπής είχε προβεί σε δηλώσεις και πριν δυο εβδομάδες διαψεύδοντας τις κατηγορίες και τονίζοντας ότι δεν είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με τη ναυτιλία και πως για τον ίδιο η αγορά δεξαμενόπλοιων αποτελεί «νέα επιχειρηματική δραστηριότητα». «Όλα αυτά είναι άσχημες φήμες που δημιουργούνται από τους ανταγωνιστές μας, γιατί προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς» ανέφερε μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες που επιβάλουν οι αρμοδιότητές του. Συγκεκριμένα, «Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε συνέχεια δημοσιοποίησης στοιχείων περί ενδεχόμενης παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά του Ιράν, από Έλληνα πολίτη και αλλοδαπή εταιρεία, που έχει λάβει άδεια εγκατάστασης γραφείου της στην Ελλάδα, διαβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται, ότι από τη σχετική προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν διαπιστώνεται εμπλοκή, στην υπόθεση αυτή, πλοίων ελληνικής σημαίας ή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών».

Το Ιράν, βρίσκεται αντιμέτωπο εδώ και καιρό με αυξανόμενες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει το ερευνητικό του πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, που εικάζεται πως υποθάλπτει ένα δεύτερο «κρυφό» εγχείρημα κατασκευής πυρηνικών όπλων, και οδήγησε στο εμπάργκο εξαγωγής του πετρελαίου του.[space size=»30″]

By