Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη Μόσχα αδελφές μου, στη Μόσχα

Στη ρωσική πρωτεύουσα μετακομίζει το στρατηγείο της Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή «εισβολή» στη Μόσχα. Σχολιάζει ο Tolis...
Η ευρωπαϊκή «εισβολή» στη Μόσχα. Σχολιάζει ο Tolis…

Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Ρωσία, μετά τις εξελίξεις για την κυπριακή διάσωση, καθώς μεταβαίνουν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης. Στη Μόσχα και στελέχη των κυπριακών τραπεζών. Μάλιστα, υπάρχει έντονη φημολογία στα διεθνή μέσα ότι επετεύχθη συμφωνία για πώληση της Λαικής Τράπεζας σε Ρώσους.

Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λύση του κυπριακού προβλήματος, καθώς, όπως σχολιάζουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές,  αποδεικνύεται ότι η Ευρωζώνη έκανε τρομερό λάθος να πάρει αποφάσεις για την Κύπρο, χωρίς να συμμεριστεί και τις ρωσικές απόψεις. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι, μέσω της Κύπρου, η Ρωσία, θα μπορεί να είναι σημαντικός παίχτης στην Ευρώπη και στρατηγικά τη συμφέρει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πλέον, φέρεται να είναι «ο Σωτήρας της Ευρώπης» και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η Μόσχα έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί για το μέλλον της Κύπρου, καθώς, εκτός από τα υψηλά ποσά που έχουν οι Ρώσοι στο νησί, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές. Τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με την ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat, ότι η Κύπρος επένδυσε  78,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011.

Στον απόηχο της απόφασης για το κούρεμα, οι δύο κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, VTB και Sberbank, είδαν τη μετοχή τους να πέφτει κατά 5% στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης οι δύο αυτές τράπεζες έχουν καταθέσεις στην Κύπρο που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το 2011 το Κρεμλίνο χορήγησε στη Κύπρο δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τεσσεράμισι χρόνια. Η Λευκωσία θα επιθυμούσε την επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Θα στηρίξει η Ρωσία – Ποιοι είναι στην Κύπρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, βρίσκεται ήδη και πραγματοποιεί συναντήσεις με την ρωσική κυβέρνηση, ώστε να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η Ρωσία θα συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλοι 16 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επισκέπτονται σήμερα τη Μόσχα, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία και ο Κύπριος υπουργός Τουρισμού. Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή αυτή αντιπροσωπεία είναι η μεγαλύτερη που έχει επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα.

Εκτός όμως των Ευρωπαίων αξιωματούχων, παρόντες στη ρώσικη πρωτεύουσα και υψηλόβαθμα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Από την μεριά του το Κρεμλίνο, μετά την χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν,  προσκάλεσε τον κύπριο πρόεδρο να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Β. Πούτιν «εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τυχόν υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων ικανών να πλήξουν τα συμφέροντα των ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων» στην Κύπρο.

Gazprom

Σε σημερινό της δημοσίευμα οι New York Times κάνουν λόγο για πρόταση της  Gazprom προκειμένου να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες χωρίς κούρεμα. Η εφημερίδα σε ανταπόκριση της από τη Μόσχα με τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο» αναφέρει πως η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom, προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Βλ.Πούτιν, με υπόβαθρο την «δυσφορία» στις σχέσεις Μόσχας και Βερολίνου που είχαν προκαλέσει οι γερμανικές επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, ενώ η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του Βλ.Πούτιν, είχε επιτεθεί στην «αντιρωσική ρητορική» στη Γερμανία.

Ολάντ – Μέρκελ

Με την ύφεση να χτυπά την πόρτα της Γαλλίας, o Φρανσουά Ολάντ αναζητησε συμμάχους στην προσπάθεια του να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης, επισκέπτοντας και ο ίδιος τον Ρώσο πρόεδρο στις 28 Φεβρουαρίου. Ο απεσταλμένος του Euronews από τη Μόσχα είχε μεταδώσει:

«Στην πρώτη επίσκεψη του στη Ρωσία ως πρόεδρος, ο Φρανσουά Ολάντ, επέλεξε το δρόμο της οικονομικής διπλωματίας. Είναι αλήθεια πως με τη Μόσχα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Συρία και όχι μόνο. Φαίνεται όμως πως τώρα ήρθε η ώρα να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία. Η Γαλλία το χρειάζεται πολύ».

Οι επαφές του Κρεμλίνου όμως, προφανώς δεν περιορίζονται σε ευρωπαϊκά θέματα. Σημερινές πληροφορίες του ΑΜΠΕ κάνουν λόγο για πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου στην Ιερουσαλήμ.

Η πρόσκληση αυτή περιλαμβάνεται σε επιστολή του Πούτιν προς τον Νετανιάχου, ωστόσο σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη αυτή.

Η πρόσκληση έφθασε στον Νετανιάχου λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρχίσει την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα όπου εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν εφέτος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ παρά το γεγονός ότι «οι πιθανότητες γι΄αυτό παραμένουν λίγες».

[space size=»30″]

By