Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Άμυνας

Για την υλοποίηση αμυντικών συμφωνιών

fotiou kiprosΣτη Μόσχα μεταβαίνει την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του για την υλοποίηση υφιστάμενων αμυντικών συμφωνιών και την υπογραφή νέων.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ οι συμφωνίες αφορούν διευκολύνσεις σε ενδεχόμενη απομάκρυνση υπηκόων από την Συρία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Στο μεταξύ, ο κ. Φωτίου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης» ανακοίνωσε την αγορά δύο πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης προκειμένου να ενισχυθεί η διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, με σκοπό την επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως επισημαίνει ο κ. Φωτίου, η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας.

Παράλληλα, ο κύπριος αξιωματούχος σημείωσε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προωθείται και η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, λόγω κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και κατ΄ επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα, οδηγούν σε επανασχεδιασμό και της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, τονίζει ο κ. Φωτίου.

By