Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στη «σκιά» της ΧΑ ο αγιασμός της Βουλής

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε ο αγιασμός στη Βουλή για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, στη «σκιά» των εξελίξεων με τη Χρυσή Αυγή. Κατατίθεται σε λίγο το… αισιόδοξο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

vouli

Στη «σκιά» των εξελίξεων με τη Χρυσή Αυγή ξεκίνησε ο αγιασμός στη Βουλή για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με αυστηρά μέτρα ελέγχου και ασφάλειας. Κατατίθεται σε λίγο το… αισιόδοξο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Στον αγιασμό χοροστατεί ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ συνοδευόμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου. Τα θεωρεία της Βουλής είναι κατάμεστα όχι μόνον από συγγενείς βουλευτών, αλλά και από πολλούς δημοσιογράφους ξένων Μέσων Ενημέρωσης, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στα έδρανα βρίσκονται τα 15 από τα 18 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, καθώς ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Εύβοιας Γιάννης Λαγός βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης στις φυλακές.

Πολλές είναι πάντως οι απουσίες βουλευτών, την ώρα που αναμένεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει ειδικότερα λόγο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους στόχους του οικονομικού προγράμματος, από περίπου 300 εκατ. ευρώ φέτος.

Προβλέπει επίσης θετικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014, για πρώτη φορά μετά την πολυετή ύφεση, που ξεκίνησε το 2008. Για το 2013 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση της τάξης του 4%.

Ο νέος προυπολογισμός θα περιλαμβάνει αυξήσεις εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ καθώς και μειώσεις πρωτογενών δαπανών 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος το 2014.
Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Σημειωτέον ότι  δε θα κινείται στη γραμμή των αποφάσεων που αναμένεται να δρομολογηθούν με την επιστροφή της τρόικας, σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικου κενού του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ
(Visited 1 times, 1 visits today)
By