Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στη σκιά του shutdown η σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας

Η αμερικανική οικονομία, αλλά και η ευρωπαϊκή, όπως και οι αναδυόμενες, θα απασχολήσουν τις συζητήσεις

DNTΞεκινά σήμερα η κρίσιμη ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας με φόντο το συνεχιζόμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Στη σκιά του αδιεξόδου από τη σύγκρουση μεταξύ του πρoέδρου Ομπάμα και των Ρεπουμπλικανών, που έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» της λειτουργίας των ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, και κατ´ επέκταση σε αυξανόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε κατάσταση χρεοκοπίας, ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον, η ετήσιας σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η αμερικανική οικονομία, αλλά και η ευρωπαϊκή, όπως και οι αναδυόμενες, θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες όλου του κόσμου που, σε πρώτη φάση πάντως, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του Τζακ Λιού και του Μπεν Μπερνάνκι, για τις δυνατότητες αποτροπής μιας κατάρρευσης, η οποόα εικάζεται ότι θα προκληθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Απών ο Στουρνάρας, παρών ο Προβόπουλος

Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΔΝΤ, που αρχίζει ουσιαστικά με τη σημερινή παρουσίαση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, των προοπτικών που διαγράφονται για την παγκόσμια οικονομία.

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις του Jörg Decressin, αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος ερευνών, του Thomas Helbling, επικεφαλής του τμήματος των Παγκόσμιων Οικονομικών Μελετών, και του Rupa Duttagupta, αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος των Παγκόσμιων Οικονομικών Μελετών.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By