Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τί είπε ο Πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες (φωτό + βίντεο)

Σε δραματικούς τόνους η εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper.gr.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, Γιάννης Πιτταράς

samaras brussels
ThaPaper.gr

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής το φαινόμενο της ανεργίας των νέων και προσπάθησε μάλιστα να το συνδέσει και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι «όσο μεγαλώνει η ανεργία στην Ευρώπη, τόσο αυξάνονται και τα φαινόμενα τύπου Γκρίλλο που απλώς ακολουθούν μια διάθεση καταδίκης των πάντων. Όταν όμως πετύχουμε την μείωση της ανεργίας αυτά τα φαινόμενα θα εξαφανιστούν»

Μάλιστα, σημείωσε ότι «την ώρα που η Ευρώπη ψάχνει μεθόδους για να υπάρξει ανάκαμψη και στοχεύει στη μείωση της ανεργίας, αυτά θα πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένες δράσεις». Χρησιμοποίησε, μάλιστα, το παράδειγμα της Ελλάδας λέγοντας ότι «στην Ελλάδα έχει πέσει πολύ η μονάδα κόστους εργασίας και η αύξηση στο ενεργειακό κόστος έχει υπεραπορροφήσει αυτή την πτώση του κόστους»

Κατά την διάρκεια της συζήτησης των 27 Ευρωπαίων ηγετών πρότεινε ειδικά για τους νέους να γίνει ένας επανασχεδιασμός του συνόλου των διαρθρωτικών κονδυλίων που έχουν ήδη εγκριθεί και αυτά να επανασυνδεθούν με ανάγκες που υπάρχουν όπως για παράδειγμα για «όσους νέους ξεκινούν μια καινούργια επιχείρηση οι φορολογικές  εισφορές να είναι χαμηλότερες».

IMG_2004

Η ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το γεγονός ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε ότι η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την Ε.Ε.. Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού.

O Αντώνης Σαμαράς προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής, xωρίς την «πολυπόθητη» συμφωνία με τους ελεγκτές της τρόικας. Αν και η ελληνική αντιπροσωπεία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, είναι σίγουρο ότι στους διαδρόμους και το περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα κληθούν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για την «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα ζητήσουν – σε πολιτικό επίπεδο πλέον – πίστωση χρόνου για να κλείνουν τις εκκρεμότητες.

Καθησυχάζει ο “Ολι Ρεν για τη δόση

Καθησυχαστικός για την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα εμφανίστηκε, σήμερα,  ο Σάιμον Ο’  Κόνoρ, εκπρόσωπος Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της.

 

brussels european councilΕξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε  η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή. ‘Οπως τονίζεται, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως, εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες.

Προγραμματίζουν δε να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσουν το έργο τους.

Η ανεργία των νέων ωρολογιακή βόμβα για την Ε.Ε.

Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. ωστόσο θα κληθούν να πάρουν δραστικές αποφάσεις για το υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα της ένωσης που ακούει στο όνομα ανεργία των νέων που απειλεί πλέον ανοιχτά την κοινωνική συνοχή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βάν Ρομπάυ περιγράφει με δραματικούς τόνους στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες την «αργή και εύθραυστη»οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης ιδιαίτερα για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων.

 

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το thepaper για την ανεργία των νέων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου,είναι απογοητευτικά:

ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012)
*ΕΛΛΑΔΑ 59,4%
*ΙΣΠΑΝΙΑ 55,6%
*ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 38,3%
*ΙΤΑΛΙΑ 36,6%

Αλλά και ο Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τους «27», διαπιστώνει ότι η ΕΕ δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση, καθώς τα επίπεδα της ανεργίας είναι απαράδεκτα υψηλά. Και όλα αυτά στη σκιά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατά πλειοψηφία είπε «όχι» (690 ψήφοι υπέρ) στην έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 της ΕΕ, που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και επιτείνει την ήδη διογκούμενη ανεργία

[custom_gallery id=»11229″]

Έκτακτο eurogroup για Κύπρο

Για τον Νίκο Αναστασιάδη, η πρώτη του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι μια βουτιά στα βαθιά. Την Παρασκευή στις 15 Μαρτίου και μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Οι 17 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν λύση για τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους.

Στη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με άλλους ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ογκώδης διαδήλωση κατά της λιτότητας

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν για την ανάπτυξη και τη στήριξη της απασχόλησης, σε απόσταση αναπνοής θα πραγματοποιείται συλλαλητήριο κατά της ανεργίας και της λιτότητας.

Οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στο Παρκ ντε Σενκαντενέρ, όπου θα δώσουν το παρόν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη καθώς επίσης και πάνω από 200 εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης και απολύσεων.

 

[space size=»20″]

By