Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Σήμερα οι αποφάσεις για τη δόση

 Συνεδριάζει το  Eurogroup το απόγευμα

eurogroup

Του Νίκου Φιλιππίδη

Με την συνεδρίαση του Euroworking Group ξεκινά στις Βρυξέλλες μια ακόμα ελληνική μάχη για την δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα (16.00 ώρα Ελλάδος) με την συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να βρεθεί για πολλοστή φορά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αποφασισμένη να επιτεθεί για μια ακόμα φορά στους Ευρωπαίους καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, εάν δεν προλαμβάνονται χρηματοδοτικά κενά όπως στο ελληνικό και πολιτικές κρίσεις όπως αυτή στην Πορτογαλία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ενώ η ελληνική πλευρά περιμένει να μάθει πως θα καλυφθεί το κενό ύψους 2,2 δις. ευρώ(μέρος της δόσης των 8,1 δισ.) που προκαλεί η άρνηση κάποιων κεντρικών τραπεζών να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκτήσει μέσω του προγράμματος AΝFAs.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη οικονομικού επιτελείου – τρόικας, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, όσο και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα,  Π. Τόμσεν, δήλωσαν ότι υπήρξε πρόοδος, αλλά η συμφωνία δεν έκλεισε οριστικά. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι η συμφωνία έκλεισε επί της ουσίας, ενώ η ελληνική πλευρά συνεχίζει να πιέζει για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Μέτρο για το οποίο θα ασκεί πιέσεις έως την τελευταία στιγμή.

Στα «καλά» νέα της συμφωνίας περιλαμβάνεται η αποφυγή λήψης δύο μέτρων:
1. Της επιβολής εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Για να καλυφθεί η απώλεια των 600 εκατ. ευρώ το 2014 θα καταργηθούν ορισμένες εξαιρέσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ, ενώ θα διευρυνθεί και η βάση των συνταξιούχων του Οργανισμού με την προσθήκη για παράδειγμα επιχειρήσεων που έως τώρα καταβάλουν εισφορές στον ΟΓΑ.
2. Της μείωσης των συντάξεων των απόστρατων. Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να περικόψει κατά 125 εκατ. ευρώ τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επίσης, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014, θα εισπράττεται από τον επόμενο Φεβρουάριο μέσω των εφοριών και όχι της ΔΕΗ, ενώ η τρόικα δέχτηκε την αποδοτικότητα του φόρου. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα είναι περίπου μεταξύ 2,7 και 2,9 δις ευρώ ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει κάποια μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπήρχε και έφθανε τα 2 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014. Μέτρα που όπως δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι κοινωνικά δίκαια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη κλπ που θα εφαρμοστεί από φέτος και όχι το 2014 όπως ήταν προγραμματισμένο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By