Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το β” γύρο των αυτοδιοικητικών και για τις ευρωεκλογές 

Το εκλογικό σώμα ψηφίζει στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους

ekloges2014_3

Σε εξέλιξη είναι από τις 7 το πρωί o β” γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και οι Ευρωεκλογές. Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα, με δυνατότητα παράτασης για όσα εκλογικά τμήματα έχουν μεγάλη ροή κόσμου και μετά τις επτά. Το εκλογικό σώμα ψηφίζει στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους έφορους. Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς επίσης δημάρχους -στους περισσότερους δήμους της χώρας- και περιφερειάρχες στις 12 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr) στην ένδειξη «Μάθε που ψηφίζεις» και στον αριθμό 213 136 1500 μπορούν, όσοι δεν προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία την περασμένη Κυριακή, να μάθουν με ακρίβεια που ψηφίζουν. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους στον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου ή στην ιστοσελίδα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Από εκεί θα παραλάβουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων.

Η ώρα της Ευρώπης 

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες σε 21 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι εκλογές αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πολιτική κυριαρχία των φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων, παρά την αύξηση των ποσοστών που αναμένεται να επιτύχουν τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάει στα αντιευρωπαϊκά κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά τουλάχιστον το 70% των εδρών θα παραμείνει στις τέσσερις μεγάλες φιλο-ευρωπαϊκές παρατάξεις, την κεντροαριστερά , την κεντροδεξιά, τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

By