Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Στον αέρα» τα κρητικά συμβόλαια ελαιολάδου στο εξωτερικό

H μηδενική παραγωγή που αναμένεται για φέτος βάζει σε κίνδυνο τα εξαγωγικά συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ 

ladia

Οι προσπάθειες των τελευταίων  ετών της ΕΑΣ Σητείας για την προώθηση του Σητειακού ελαιολάδου πέφτουν στο κενό καθώς η μηδενική παραγωγή που αναμένεται για φέτος βάζει σε κίνδυνο τα εξαγωγικά συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η μη κάλυψη των συμφωνικών για τη φετινή χρονιά προμηνύει δυσάρεστες καταστάσεις  και για τα επόμενα χρόνια καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι αγορές του εξωτερικού θα χαθούν μετά την παταγώδη φετινή αποτυχία κάλυψης της ζήτησης.

Το Σητειακό ελαιόλαδο εξάγεται σε 29 χώρες όμως η έλλειψη της απαιτούμενης παραγωγής φέτος θέτει εν αμφιβόλω την κάλυψη της ζήτησης βάσει των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί όπως εξηγεί ο Μανόλης Βακόντιος, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.

Το λάδι της Σητείας αποτελεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης , το λεγόμενο ΠΟΠ έτσι τα χέρια των παραγωγών είναι δεμένα καθώς δε μπορούν να προμηθευτούν λάδι από άλλες περιοχές της Κρήτης με στόχο την κάλυψη των συμφωνιών. Εξάλλου, η μειωμένη παραγωγή καταγράφεται σε όλο το νησί με το πρόβλημα στην εξαγωγική δραστηριότητα να είναι το ίδιο για όλους του τυποποιητές-εξαγωγείς Κρητικού ελαιολάδου.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By